Europort 2011: Van Walvisstaart tot megajacht | Maritiem Nederland
Nieuws

Europort 2011: Van Walvisstaart tot megajachtPaul Steenhoff | woensdag 12 oktober 2011

Megajachten vereisen trillingsvrije voortstuwing, terwijl binnenvaartschepen vaak worstelen met geringe diepgang. Van Voorden biedt voor beide markten uitkomst.

Van oudsher is Van Voorden Gieterij bekend vanwege de scheepsschroeven en de ‘nozzles’, de tunnel die om de schroef wordt gebouwd om maximale stuwkracht te verkrijgen. Perswoordvoerder André Beijer: “Op Europort laten we uiteraard onze verschillende schroeven zien, maar we willen de aandacht vestigen op onze Next Generation Propellor. Deze schroef is speciaal ontwikkeld voor de megajachten en is zo gemaakt dat er vrijwel geen cavitatie optreedt waardoor deze schroef fluisterstil en vrijwel trillingsvrij is.”
Voor de binnenvaart is de Walvisstaart interessant die ook zal worden getoond. Het is een innovatieve aandrijfvorm waarvoor geen schroefastunnel en roer nodig zijn aangezien de staart onder het schip hangt en door te draaien gebruikt kan worden als roer. Elke ‘staart’ bestaat uit zes koolstofbladen van 1,80 meter lang die de beweging van een walvisstaart simuleren en zo stuwkracht ontwikkelen. Een computer bepaalt de ideale stand van de bladen die met een laag toerental van ongeveer 55 omwentelingen per minuut ronddraaien. “Het vermogen van de Walvisstaart bedraagt maximaal 1350 pk”, zegt Beijer. “Door het lage toerental treedt vrijwel geen cavitatie op.” De Walvisstaart is dieselelektrisch aangedreven en moet een brandstofbesparing van 30 procent opleveren, claimt Van Voorden.

 

Van Voorden Gieterij
Standnr.: 1102

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland