Europort 2011: Nieuwe straalbuis voor binnenvaartschepen | Maritiem Nederland
Nieuws

Europort 2011: Nieuwe straalbuis voor binnenvaartschepenPaul Steenhoff | vrijdag 21 oktober 2011

Een nieuw type straalbuis moet ervoor zorgen dat binnenvaartschepen zowel bij geringe als grote diepgang efficiënt kunnen varen.

Leo van Zon is sales director van de divisie binnenvaart van Van der Velden Marine Systems: “Op Europort 2011 onthullen wij een primeur, onze Van der Velden FLEX tunnel. Deze innovatieve tunnel is speciaal ontwikkeld voor binnenvaartschepen.
Normaal wordt er in het achterschip van binnenvaartschepen een tunnel gebouwd om bij geringe diepgang de schroeven toch te kunnen laten werken. 80 procent van de vaartijd is die tunnel helemaal niet nodig en zorgt de tunnel alleen maar voor rendementsverlies waardoor zwaardere motoren en grotere schroeven nodig zijn. Dat is allemaal verleden tijd met de Van der Velden FLEX tunnel. Deze tunnel kan in- en uitklappen. Uitgeklapt kan al gevaren worden met de zeer geringe diepgang van 1,20 meter. Het aantal dagen dat een schip stil moet liggen door een te geringe waterdiepte zal verminderen. Het belangrijkste is dat het onbelemmerd afstromen van schroefwater een zeer positief gevolg heeft voor het brandstofverbruik. Hierdoor kan minder motorvermogen geïnstalleerd worden als gevolg van de verhoogde werkingsgraad.”
De Van der Velden FLEX tunnel is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Duitse onderzoeksinstituut DST (Development Centre for Ship Technology and Transport systems). Op donderdag 10 november zal op de stand van Van der Velden Marine Systems (1405) om 18.00 uur een presentatie worden gegeven door Joachim Zöllner van DST en Edwin van Buren van Van der Velden Marine Systems.  De presentatie wordt op vrijdag 11 november om 12.00 uur herhaald.

 

Van der Velden Marine systems
Standnr.: 1405

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland