Europort 2011: De terugkeer van stoom | Maritiem Nederland
Nieuws

Europort 2011: De terugkeer van stoomPaul Steenhoff | dinsdag 18 oktober 2011

Door de hitte van uitlaatgassen te gebruiken voor een stoommachine, bespaart de Steam Track van Voith Turbo tot 20 procent brandstof.

De Voith Schneider Propeller (VSP) en de Voith Inline Thruster zijn inmiddels bekende producten van het internationaal werkende Voith Turbo Marine. Deze producten zullen zeker te zien zijn op Europort 2011, maar de meeste aandacht zal dit jaar toch gaan naar Voiths innovatie van dit jaar, de Steam Track.
“We maken gebruik van de restwarmte van de uitlaatgassen”, zegt Mark Werkman, van Sales en Projects Voith Turbo Nederland. “Met een warmtewisselaar verhitten we water waarmee we uiteindelijk een compacte tweecilinder stoommachine aandrijven die zijn kracht onder andere rechtstreeks op de krukas kan overbrengen.”
Voith stelt dat zo koolstofdioxide-uitstoot wordt voorkomen aangezien er minder brandstof wordt verbruikt. Het precieze brandstofbesparingspercentage is volgens Werkman niet eenvoudig te berekenen en heeft alles te maken met het feit hoe de motor wordt belast en hoe warm de uitlaatgassen zijn.
Testen op de wal laten echter zien dat een binnen- of kustvaarder tot maximaal 20 procent brandstof zou kunnen besparen. “Op dit moment zijn we een installatie aan het testen op een binnenvaartschip”, zegt Werkman. Volgens Werkman is retrofit geen probleem en kan de installatie tijdens een kleine werfbeurt worden geplaatst. Er is nog geen informatie vrijgegeven over de prijs van de Steam Track.

 

Voith Turbo
Standnr.: 1222

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland