Europort 2011: Aandacht voor scrubbers bij Wärtsilä | Maritiem Nederland
Nieuws

Europort 2011: Aandacht voor scrubbers bij WärtsiläPaul Steenhoff | dinsdag 25 oktober 2011

Aanstaande regelgeving voor lagere zwaveluitstoot zorgt ervoor dat motorfabrikanten ook met scrubbers op de beurs staan.

Wärtsilä bouwt niet alleen scheepsmotoren, maar houdt zich ook bezig met reinigen van de uitlaatgassen van de scheepsdiesels. Op stand 1301 op Europort 2011 zal er dan ook de nodige aandacht zijn voor de scrubbers die Wärtsilä bouwt. “We houden ons sinds 2005 bezig met de techniek van scrubbers”, zegt business development manager Dan Veen. Onlangs werd de eerste scrubberinstallatie opgeleverd op het schip ‘Containership VII’ van rederij Containerships LTD Oy. Dit schip is uitgerust met een Wärtsilä 7L64 hoofdmotor.
“Met een scrubber kun je de uitstoot van zwaveloxides vrijwel verhinderen zodat je ook op HFO kunt varen in ECA-gebieden. Dat betekent dat je niet noodzakelijk laagzwavelige, dure MDO hoeft te bunkeren om te kunnen voldoen aan de regelgeving die in 2015 van kracht wordt”, zegt Veen. Wärtsilä maakt gebruik van een gesloten zoetwatersysteem waaraan natriumhydroxide wordt toegevoegd. Dit water wordt via nozzles in het uitlaatgas geblazen waarbij de zwaveloxides in de uitlaatgassen worden omgezet in sulfaat in opgeloste vorm. Dit water kan worden afgevoerd of het water kan worden opgevangen in tanks waar na reiniging droge stof overblijft. Veen: “Op de stand zullen we iedereen van informatie voorzien over deze scrubber, maar natuurlijk is er ook alle aandacht voor ons motoren- en propulsiegamma.”

 

Wärtsilä
Standnr.: 1301

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland