Europese steun voor onderzoek vervoer op afstand | Maritiem Nederland
Nieuws
Het project is opgezet om te komen tot het op afstand besturen en ondersteunen van voertuigen en vaartuigen.

Europese steun voor onderzoek vervoer op afstandRedactie | vrijdag 19 juni 2020
Havens

De Europese Unie stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor het internationale onderzoeksproject 5G-Blueprint. Doel van het project is te onderzoeken hoe met behulp van besturing op afstand transport en logistiek – ook grensoverschrijdend – efficiënter kan verlopen. 

Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft samen met onder meer het Vlaams Departement voor Mobiliteit en Openbare Werken, de havenbedrijven North Sea Port en Port of Antwerp, het bedrijfsleven en de academische sector een consortium van 28 partijen opgericht. Samen onderzoeken ze hoe transport en logistiek efficiënter kan verlopen met nieuwe 5G-telecommunicatietechnologie. Het 5G-Blueprintproject start per 1 september 2020 en loopt drie jaar.

Het consortium gaat onderzoeken hoe het uitwisselen van real-time data van en naar voertuigen, tussen terminals en voertuigen en tussen voertuigen en centrales kan bijdragen tot meer efficiëntie in de supply chain en helpt bij het ondervangen van chauffeurstekorten. Opzet is te komen tot het op afstand besturen en ondersteunen van voertuigen en vaartuigen. Hiermee verbetert naar verwachting niet alleen de bereikbaarheid van de logistieke corridor North Sea Port (Vlissingen, Terneuzen en Gent) en Antwerpen, maar neemt ook de werkgelegenheid toe en kan de concurrentiepositie worden versterkt. 

Direct toe te passen

Binnen het 5G Blueprint-project worden digitale technieken en telecommunicatiemogelijkheden onderzocht. En er wordt gekeken naar veiligheid, kosten en baten, verantwoordelijkheidsverdeling, samenwerking en standaardisatie. De inzichten en lessen van het driejarige project worden waar mogelijk direct in de regio toegepast. Maar ze zijn ook belangrijk als nieuwe standaard en werkwijze – als ‘Blueprint’ – voor andere gebieden en sectoren.

Het 5G Blueprint project is een uitbreiding van de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen. Binnen lopende programma’s rond intelligente verkeerslichten, ‘Talking Traffic’ en ‘Mobilidata’ wordt al veel kennis en ervaring uitgewisseld. Ook het beheer en de doorontwikkeling van standaarden wordt gezamenlijk vormgegeven.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland