Europese kustgemeenten willen toekomst visserij veilig stellen | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Flying Focus

Europese kustgemeenten willen toekomst visserij veilig stellenredactie | vrijdag 27 oktober 2017
Visserij

In Santiago de Compostella hebben 65 kustgemeenten uit zeven Europese lidstaten een oproep gedaan aan de Europese Commissie en de lidstaten om de toekomst van vissers en visserijgemeenten veilig te stellen na de Brexit.

De declaratie van Europese visserijgemeenschappen is vanuit Nederland ondertekend door de gemeenten Sluis, Harlingen, Vlissingen, Middelburg, Goeree Overflakkee, Den Haag, Katwijk, Velsen, Den Helder, Hollands Kroon, Schouwen-Duiveland, Texel, De Marne en Urk. Daarnaast hebben de provincies Zeeland, Noord-Holland, Flevoland en Groningen, de Redersvereniging voor de Zeevisserij, de Nederlandse Vissersbond en VisNed de verklaring ondertekend.

“Visserij is een van de weinige sectoren in Europa waar we een echte gemeenschappelijke bron delen: de zee waaruit duurzaam geoogst wordt. De toekomst van Britse en EU-vissers en de gemeenschappen die van die zee afhankelijk zijn, kennen een verwevenheid zoals geen ander. Toegang tot de Britse wateren is van cruciaal belang voor onze vissers. Net zo goed als toegang tot de Europese markt van cruciaal belang is voor de Britse vissers. Gezamenlijk koers houden is in het belang van duurzame en gezonde vis, de vissers, en onze visserijgemeenschappen”, zegt Geert Post, wethouder van Urk en waarnemend voorzitter van het Bestuurlijk Platform Visserij in Nederland. Post was een van de sprekers tijdens de bijeenkomst in Santiago.

Samen optrekken

In het regeerakkoord is vastgelegd dat Nederland in het kader van de Brexit-onderhandelingen opkomt voor de Nederlandse visserijbelangen. "Wij zijn de nieuwe coalitiepartners in Den Haag zeer erkentelijk dat zij deze onderlinge verwevenheid erkennen", zegt Gerard van Balsfoort, voorzitter van de European Fisheries Alliance en woordvoerder namens de Nederlandse visserijsector. "Met deze verklaring hopen wij dat ook andere lidstaten hierbij samen met Nederland optrekken."

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland