Europese binnenvaart maakt afspraken over stages | Maritiem Nederland
Nieuws
De verplichte stageperiode bestaat uit een vaarperiode aan boord én een uitgebreide simulatortraining.

Europese binnenvaart maakt afspraken over stagesRedactie | dinsdag 19 januari 2021
Arbeidsmarkt

Vijftien Europese opleidingsinstituten, waaronder STC, hebben een nieuw uniform stagehandboek voor de binnenvaart ontwikkeld. Het handboek loopt vooruit op de Europese richtlijn die per 1 januari 2022 een competentiegerichte opleiding voor de binnenvaart voorschrijft. Het nieuwe European Training Record Book zorgt voor het registreren van de geleerde competenties en vaardigheden door aankomende bemanningsleden.

De ontwikkeling van het nieuwe stagehandboek is onderdeel van het pan-Europese project Competing waarin vijftien organisaties uit acht landen de introductie van competentiegericht onderwijs voor de Europese binnenvaart voorbereiden. De verplichte stageperiode bestaat uit een vaarperiode aan boord van een binnenvaartschip én een uitgebreide simulatortraining. Het nieuwe stagehandboek is één van de eerste resultaten van het project.

Het handboek, dat is ontwikkeld onder leiding van het Roemeense maritieme opleidingscentrum Ceronav in Constanta, stuurt aankomende bemanningsleden in hun praktische training aan boord en is een handleiding voor docenten en stagebegeleiders. In het handboek worden trainingen en behaalde resultaten vastgelegd. "Dit trainingshandboek is een belangrijke ontwikkeling bij de harmonisatie en het toekomstbestendig maken van het binnenvaartonderwijs in Europa", zegt projectleider Liliana Martes van Ceronav.

Mijlpaal

"Het trainingshandboek is een essentiële mijlpaal voor dit project", zegt Jan Smallegange van de Rotterdamse STC Group als projectmanager van Competing. "Het geharmoniseerde en toekomstbestendige onderwijs zal straks niet alleen bijdragen aan een grotere mobiliteit op de Europese arbeidsmarkt, maar ook aan een grotere veiligheid op de Europese binnenwateren."

"Voor de harmonisering van alle binnenvaartopleidingen in de EU is een eenduidig stagehandboek zeer belangrijk", zegt voorzitter Arjen Mintjes van EDINNA, het netwerk van Europese onderwijs- en trainingsorganisaties in de binnenvaart. "Ik ben blij dat deze klus door onze Roemeense collega’s zó goed is geklaard. Ik verwacht dat alle EDINNA-leden hiermee gaan werken."

Zeven competenties

In het project Competing wordt gewerkt aan zeven competenties en het bijbehorende lesmateriaal, zowel op operationeel als managementniveau. Het gaat om navigatie, bediening van het schip, behandeling van vracht, stuwage en personenvervoer, maritieme techniek en elektrische, elektro- en regeltechniek, onderhoud en reparatie, communicatie en gezondheid, en veiligheid en milieubescherming.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Betabanen

Partners Maritiem Nederland