Nieuws
Een olietanker in de Prince William Sound in de Golf van Alaska. Foto: Scott Dickerson/WNF USA

Europees Parlement wil stookolieverbod Noordpool

Bart Stam | donderdag 9 februari 2017
Zeevaart, Maritieme Cluster

Het Europees parlement wil een verbod op het gebruik zware stookolie door schepen in het Noordpoolgebied. Dit om de schadelijke uitstoot van vooral kooldioxide en methaan en klimaatverandering in deze regio tegen te gaan.

Ruim honderd parlementariërs roepen in een resolutie de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, en de lidstaten op dit te regelen via het MARPOL-verdrag. Mocht dit niet haalbaar zijn, dan moet de Europese Unie het gebruik van zware stookolie door de scheepvaart verbieden in alle Europese havens. De resolutie werd op 31 januari aangenomen in de commissies Milieubeheer en Buitenlandse Zaken met 111 stemmen voor, acht tegen en een onthouding. Op donderdag 2 maart stemt het volledige parlement (751 leden) over deze resolutie.

Parlementslid Sirpa Pietikäinen (Finland), co-rapporteur van de commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid, zegt over de resolutie: “De Europese Unie moet een krachtig samenwerkingsbeleid voeren voor het Noordpoolgebied. Aan de ene kant worden we beïnvloed door de veranderingen in het weer en de leefomstandigheden door het smeltende ijs, aan de andere kant zijn we een van de grootste uitstoters van verontreinigende stoffen naar deze regio.” Pietikänen is lid van de Europese Volkspartij (EPP), de christendemocratische fractie.

De parlementsleden in Brussel en Straatsburg benadrukken dat het Arctisch zee-ijs sinds 1981 is afgenomen met ruim 40 procent. Dit kan leiden tot het vrijkomen van enorme hoeveelheden kooldioxide en methaan in de atmosfeer. Ook vragen de parlementariërs om strengere milieu- en veiligheidsmaatregelen voor de circa vier miljoen inwoners. Een voorbeeld is inspraak bij besluiten over de winning van olie, gas en andere natuurlijke hulpbronnen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland