Europarlement wil Oceaanfonds voor energietransitie | Maritiem Nederland
Nieuws
Het innovatiefonds moet de komst van emissieloze zeeschepen versnellen.

Europarlement wil Oceaanfonds voor energietransitieRedactie | vrijdag 18 september 2020
Zeevaart

Als het aan het Europees Parlement ligt, moet de scheepvaart in 2030 tenminste veertig procent minder uitstoot produceren. Op die manier worden de klimaatdoelen van Parijs gehaald, menen de Europarlementariërs. Verder komt er een speciaal ‘Oceaanfonds’ om schepen energiezuiniger te maken en te investeren in nieuwe technologie. 

Volgens de Europese Commissie is de scheepvaart nog niet groen genoeg en blijft ze achter bij andere transportsectoren. In de in december 2019 gepresenteerde Europese Green Deal wil de Commissie een klimaatrichtlijnen voor de scheepvaart aanscherpen en de sector onder het Europese ETS brengen. De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) moet rapporteren over de voortgang in het groener maken van de sector, maar komt volgens parlementariërs haar afspraken nog onvoldoende na.

De IMO werkt momenteel aan een wereldwijd en ambitieus akkoord de uitstoot van broeikasgassen, maar volgens een aantal Europarlementariërs gaat dat niet snel genoeg. Zij vragen de Commissie daarom om "de integriteit van de IMO-maatregelen" te onderzoeken, zoals het halen van de doelen van het Parijsakkoord.

Europese emissierechten

Een internationaal verdrag over broeikasgasuitstoot van de scheepvaart is dringend nodig, vinden leden van het Europees Parlement. Voortaan gaat de grote scheepvaart ook Europese emissierechten – geld dat aan de EU betaald moet worden bij te veel broeikasuitstoot – betalen, zo heeft het Europarlement bepaald. De grote maritieme scheepvaart deed dat als enige nog niet. Voor alle schepen moet de uitstoot van CO2 sowieso met veertig procent per jaar omlaag. In 2030 moet dit doel bereikt zijn.

Oceaanfonds

Daarnaast willen leden van het Europees Parlement dat er een speciaal ‘Oceaanfonds’ komt. Dit fonds moet worden gefinancierd uit de opbrengsten van emissieveilingen. Het is de bedoeling dat van 2023 tot 2030 geld uit deze pot gehaald kan worden om de scheepvaart energiezuiniger te maken en om in nieuwe technologie te investeren. Verder moet het fonds geld uittrekken voor alternatieve brandstoffen en groene zeehavens. Zeker twintig procent van de inkomsten van het fonds moet volgens het Europarlement worden gebruikt voor het beschermen, herstellen en beheren van mariene ecosystemen die worden beïnvloed door de opwarming van de aarde, zoals koraal.

'Tijd voor daadkracht'

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) is tevreden met de bereikte resultaten, maar pleit ook voor meer dadendrang. "In de Green Deal heeft de Europese Commissie al aangeven dat het Europese ETS ook moet gelden voor internationale scheepvaart, zonder in te gaan op het wanneer en hoe. Voordat zoiets vervolgens het gehele wetgevende proces doorlopen is, gaat er een heleboel kostbare tijd verloren. Het Europees Parlement vult het daarom nu in en besparen we een hoop tijd. Het is tijd voor daadkracht, scheepvaartemissies lopen de klauwen uit."

Een meerderheid van het Europees Parlement stemde op 17 september voor de maatregelen. "Vandaag sturen we een sterk signaal overeenkomstig met de Green Deal en de klimaatnoodtoestand. Monitoring en rapportage van CO2-uitstoot is belangrijk, maar statistieken alleen besparen geen gram broeikasgas", aldus rapporteur en Europarlementariër Jutta Paulus (Groenen) uit Duitsland.

Bron: persbericht Europees Parlement 18 september 2020

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland