Europees Parlement werpt vissers twintig jaar terug | Maritiem Nederland
Nieuws
De onderzoeksresultaten openen perspectieven voor de garnaalpulsvisserij (foto: Damen Maaskant Shipyards)

Europees Parlement werpt vissers twintig jaar terugredactie | dinsdag 16 januari 2018
Visserij

Het Europees Parlement werpt Nederlandse vissers twintig jaar terug door voor een totaalverbod op pulsvisserij te stemmen. Ook een voorstel om pulsvisserij in beperkte mate en onder strikte voorwaarden toe te staan, haalde het niet.

Een verbod op pulsvisserij houdt in dat Nederlandse vissers bedrijven nu weer moeten terugvallen op ontheffingen, voor maximaal 5 procent van de hele vloot. Dat zou neerkomen op 22 schepen, terwijl er nu al 84 kotters tegen hoge kosten (twee tot vijf ton per schip) zijn omgebouwd.

Annie Schreijer-Pierik, lid van het Europees Parlement namens het CDA, spreekt van "een ramp voor de Nederlandse visserij en de kottersgezinnen. De inkomens van 400 gezinnen komen hierdoor op de tocht te staan." Haar collega Jan Huitema (VVD) sprak van "een gemiste kans" en Peter van Dalen (ChristenUnie) van "een zwarte dag".

Volgens de Nederlanders is pulsvissen innovatief, energiezuiniger en minder belastend voor het milieu dan het gebruik van de zogenoemde boomkor, waarbij vissersschepen een ketting over de zeebodem slepen. Bij het debat in het Europees Parlement liepen de emoties hoog op. Vertegenwoordigers van de zuidelijke lidstaten spraken zelfs van 'massavernietigingswapens' en 'vissenexecutie'.

Brandstof besparing

Volgens voorstanders heeft pulsvisserij belangrijke voordelen. Het is brandstofbesparend: omdat de netten minder zwaar zijn dan de boomkorren, hebben vissers zo'n 40 procent minder brandstof nodig. Ook haalt pulsvisserij de zeebodem minder overhoop en levert het minder bijvangst op. 

Milieuorganisaties als Greenpeace en Stichting De Noordzee stonden om deze redenen niet afwijzend ten opzichte van pulsvisserij. Alvorens deze methode het groene licht te geven, wilden deze organisaties wachten op de resultaten van een groot onderzoek naar de langetermijngevolgen van pulsvissen (dat in 2019 wordt afgerond). Onder verwijzing naar hetzelfde argument zegt Greenpeace Nederland nu blij te zijn met een totaalverbod op pulsvissen. "Zonder gedegen afgerond wetenschappelijk onderzoek naar de duurzame effecten van deze vorm van visserij en de voordelen, is het te voorbarig om pulsvisserij te bejubelen. Het is goed dat het Europees Parlement dat onderkent." 

Pulsvisserij is de toekomst

Minister Schouten van Landbouw noemt het "onbegrijpelijk" dat het Europees Parlement voor een totaalverbod stemt. Het is volgens Schouten echter nog geen definitief besluit, maar een "tussenstand". "De positie die het Europees Parlement nu heeft ingenomen is niet allesbepalend. Dit loopt mee in onderhandelingen tussen Europees Parlement, Europese Commissie en de Raad van Ministers. De inzet van Nederland daarbij is helder: pulsvisserij is de toekomst."

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland