EU wil eind aan belastingvrijstelling scheepvaart | Maritiem Nederland
Nieuws
De scheepvaart valt niet onder ETS, het Europese handelssysteem voor emissierechten.

EU wil eind aan belastingvrijstelling scheepvaart



Lennart Kik | woensdag 11 december 2019
Zeevaart, Binnenvaart

De Europese Commissie wil een einde maken aan de subsidies op fossiele brandstoffen. Ook de belastingvrijstelling op kerosine voor de luchtvaart en op diesel voor de scheepvaart moeten er aan geloven. Op dit moment valt de scheepvaart niet onder het ETS, het Europese handelssysteem voor het recht om CO2 uit te stoten. Ook daar komt verandering in, als het aan de Commissie ligt.

Deze en andere klimaatmaatregelen maken deel uit van het zogenoemde Groene Akkoord van de Europese Commissie dat voorzitter Ursula von der Leye en 'klimaatpaus' Frans Timmermans vandaag presenteren. We baseren ons hier op de berichtgeving in het Financieele Dagblad, die het Groene Akkoord al voor de officiële publicatie heeft kunnen inzien. 

Einde aan subsidies

Volgens de Commissie zijn de kosten van transport veel te laag in de Europese Unie. Ze zouden niet in verhouding staan tot de grote schade die de sector toebrengt aan de volksgezondheid en het milieu. Er moet dan ook snel een einde komen aan subsidies op fossiele brandstoffen. Ook de belastingvrijstellingen op diesel en kerosine, die de scheep- en luchtvaart nu nog hebben, moeten worden afgeschaft.

Het transport is volgens de Commissie goed voor een kwart van alle uitstoot van het schadelijke broeikasgas CO₂ in de EU. Op grond van wereldwijde internationale verdragen betalen de scheepvaart en het vliegverkeer nu echter geen belasting op brandstof. Ook valt de scheepvaart niet onder het Europese handelssysteem voor de emissierechten (ETS). Het vliegverkeer heeft binnen ETS een aantal gratis emissierechten.

Walstroom

Behalve onderbrenging in het ETS en afschaffing van belastingvoordelen wil de Commissie ook onderzoeken of ze de toegang van zeer vervuilende schepen in de Europese havens kan beperken en vaartuigen die in havens liggen, kan verplichten om elektriciteit te gebruiken, de zogenoemde walstroom. Dit moet de luchtkwaliteit verbeteren in steden. De Commissie zint op vergelijkbare maatregelen voor de luchtvaart.

Steun voor modal shift

Verder wil de Commissie driekwart van het transport over de weg in de EU verplaatsen naar spoor- en waterwegen. Overwogen wordt de introductie van een Europese kilometer- of tolheffing voor weggebruik. De hoeveelheid CO₂ die auto's, bestelbusjes en vrachtwagens mogen uitstoten, wordt flink aangescherpt. Mogelijk komt ook het wegtransport onder het ETS-systeem.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland