EU wil bijdragen aan CCS-projecten Porthos en Athos | Maritiem Nederland
Nieuws
Air Liquide, Air Products, ExxonMobil en Shell willen jaarlijks 2,5 Mton CO2 opslaan onder de Noordzeebodem.

EU wil bijdragen aan CCS-projecten Porthos en AthosRedactie | maandag 5 oktober 2020
Havens

De Europese Commissie heeft de CCS-projecten (Carbon Capture and Storage) Porthos en Athos genomineerd voor een subsidie van respectievelijk 102 en 15 miljoen euro. Als het Europarlement akkoord gaat, neemt Europa een flink deel van de kosten van beide projecten voor haar rekening.

Porthos gaat vijftien jaar lang zo’n 2,5 Mton COvan de Rotterdamse bedrijven Air Liquide, Air Products, ExxonMobil en Shell opslaan onder de bodem van de Noordzee. Dat is 10 procent van de uitstoot van de Rotterdamse industrie. Porthos levert daarmee een wezenlijke bijdrage aan de klimaatdoelstellingen.

De Europese Commissie wil financieel bijdragen aan de aanleg van Porthos, omdat afvang en opslag van COgezien wordt als noodzakelijk om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden. Er is bijna geen scenario zonder CCS dat onder de 2 graden blijft. CCS speelt dan ook een belangrijke rol in de recente Green Deal van de Europese Commissie.

Binnen de EU is Porthos het meest vergevorderde project voor grootschalige opslag van CO2. De subsidie komt uit het Connecting Europe Facility-budget. Omdat Rotterdam samenwerkt met Antwerpen en North Sea Port (Vlissingen, Terneuzen, Gent) op het gebied van CCS, komt Porthos voor deze subsidie in aanmerking. Dankzij de Europese subsidie is er minder Nederlandse subsidie nodig voor het project.

Leiding door havengebied

De bijdrage van de EU wordt deels gebruikt voor het aanleggen van een toekomstbestendige leiding voor COdoor het havengebied. De capaciteit van de pijpleiding maakt het mogelijk om ook andere bedrijven van de transportleiding gebruik te laten maken. Hiermee wordt aanleg van een tweede leiding in de toekomst (met bijbehorende kosten en effecten op het milieu) voorkomen. Naast de investering in de aanleg van de buis, draagt de EU ook bij aan de totale kosten van het project.

In de onderstaande infographic wordt het idee van COafvang en opslag toegelicht (beeld: Port of Rotterdam). Tekst gaat verder onder de infographic.

Porthos is een joint venture van EBN, Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam. Porthos brengt bedrijven die hun COwillen laten opslaan een tarief in rekening voor transport en opslag. De hoogte van dat tarief wordt met name bepaald door de kosten die Porthos maakt voor de aanleg en de exploitatie van het systeem (zoals energiekosten voor het onder druk injecteren van de COin de diepe ondergrond). Dankzij de EU-subsidie kan dit tarief nu lager worden.

De vier bedrijven die COleveren aan Porthos maken daarnaast kosten voor het afvangen van de CO. Daar staat tegenover dat zij geen ETS-rechten betalen voor de COdie ze opslaan. Via de SDE++-regeling is de overheid bereid het verschil tussen de totale kosten en besparingen voor de bedrijven te overbruggen.

Eind van dit jaar kunnen de bedrijven de SDE++-subsidie aanvragen. In 2021 moeten de vergunningen afkomen. Op basis daarvan nemen Porthos en de vier bedrijven de finale investeringsbeslissing. In 2022 en 2023 staat de aanleg van het Porthossysteem gepland. In 2024 kan het operationeel zijn.

Noordzeekanaalgebied

Athos is een kleiner project van Tata Steel, Port of Amsterdam, Gasunie en EBN. Athos wil de EU-subsidie van 15 miljoen euro gebruiken voor het ontwikkelen van een technisch concept van CO2-infrastructuur in het Noordzeekanaalgebied. Dit project moet in 2026 operationeel zijn. 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland