EST Floattech treedt toe tot Green Award netwerk | Maritiem Nederland
Nieuws
In de 'battery room' van binnenvaartschip Sendoliner is 546 Kwh aan vermogen opgesteld.

EST Floattech treedt toe tot Green Award netwerk

redactie | dinsdag 15 juni 2021
Binnenvaart, MET Event

EST Floattech, producent van lithiumbatterijen en -batterijsystemen, treedt als incentive provider toe tot het Green Award netwerk. Green Award  is een keurmerk voor schepen die voldoen aan hoge eisen op het gebied van milieu en veiligheid. Het hoogst haalbare niveau is het Green Award Platinum Label, dat alleen is weggelegd voor schepen die emissieloos varen. 

Houders van het Green Award-certificaat hebben toegang tot verschillende incentives die door incentive providers worden verstrekt, waaronder kortingen op havengelden. Het Green Award-certificaat is er op verschillende niveaus (brons, zilver en goud). Het Platinum Label wordt alleen verstrekt als er sprake is van emissieloos varen.

Batterijproducent

EST Floattech is voornamelijk actief in de maritieme sector. Als incentive provider binnen Green Award biedt de batterijproducent certificaathouders korting op een vermogensmeting. Zo’n meting geeft inzicht in het aantal kilowatt per tijdseenheid dat wordt verbruikt tijdens het passeren, aanmeren en manoeuvreren van een schip. Hiermee ontstaan meerdere vaarprofielen per schip. Met de combinatie van het vaarprofiel en analyse van deze data berekent EST Floattech welk type batterijpakket nodig is en wat de levensduur en het thermisch gedrag daarvan is. Het tekenwerk en de berekening van het type batterij wordt ook aangeboden als incentive.

Platinum label

Als een schip kiest voor een lithiumbatterijpakket komt het ook in aanmerking om het Platinum Label van Green Award te verkrijgen. Dit label is voor schepen met een Green Award-certificaat die minstens 50 procent van de tijd of drie uur per dag emissieloos varen, bijvoorbeeld met elektrische aandrijving, batterijtechnologie of bepaalde typen brandstofcellen (bijv. waterstof). Houders van een certificaat met Platinum Label krijgen maximale incentives door hun duurzame status. Op dit moment zijn slechts twee partijen in het bezit van dit Platinum Label: Sendo Shipping en Bek & Verburg.

Jan Fransen (Green Award); Hans Visser, Koen Boerdijk (EST Floattech); Keita Shinohara (Green Award) bij de toetreding als incentive provider van Green Award (foto: EST Floattech). Tekst gaat verder onder de foto.

Streepje voor

Koen Boerdijk, account manager bij EST Floattech: “We zijn erg trots dat dankzij onze systemen Sendo Shipping en Bek & Verburg hebben voldaan aan de voorwaarden voor het Platinum Label. Zo hebben zij een streepje voor bij huidige en toekomstige opdrachtgevers. Ze verbeteren immers de footprint van die opdrachtgever zelf, de werklocatie of het eindproduct.

Volgens EST Floattech is er veel vraag is naar lithiumbatterijsystemen. "Deze vereisen best een investering en opdrachtgevers van schippers willen deze uiteraard terugverdienen. We zijn ervan overtuigd dat we er met Green Award aan bijdragen om dit mogelijk te maken en zo uiteindelijk een volgende stap te zetten in de verduurzaming van de scheepvaart”, aldus Boerdijk.

 

 

Partners Maritiem Nederland