Enviu neemt initiatief voor eerste watertaxi op waterstof | Maritiem Nederland
Nieuws
Vanaf 2021 kunnen passagiers aan boord stappen van een Rotterdamse waterstof-taxi.

Enviu neemt initiatief voor eerste watertaxi op waterstof

Redactie | dinsdag 4 februari 2020
Havenbedrijf Rotterdam

Op initiatief van venture building studio Enviu wordt een Rotterdamse watertaxi ontwikkeld die volledig op waterstof vaart. In 2021 moet de 'waterstof-taxi' in de vaart komen. Behalve Enviu nemen Watertaxi Rotterdam en de maritieme innovatiebureaus Flying Fish en Zepp Solutions deel aan het initiatief. Samen vormen zij het SWIM-consortium.

Het consortium krijgt financiële steun van de gemeente Rotterdam, het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en het Gieskes-Strijbisfonds. Rotterdam krijgt de primeur van het eerste commerciële passagiersvaartuig dat volledig op waterstof vaart.

"We gaan hiermee aantonen dat groene waterstof in de maritieme sector nu al operationeel kan worden toegepast", zegt Tim van Vrijaldenhoven die het SWIM-project coördineert vanuit Enviu’s scheepvaartprogramma Thrust (wat staat voor Towards hydrogen-based renewables used for ship transportation). "Het uiteindelijke doel van Thrust is om een ​​scheepvaartindustrie zonder schadelijke uitstoot mogelijk te maken. De Rotterdamse watertaxi is niet alleen een visitekaartje voor toepassing van waterstof, maar ook een goede springplank. We lanceren een commerciële, emissievrije oplossing voor personenvervoer over water die kan worden opgeschaald voor grotere schepen."

Ook infrastructuur

"Enviu ontwikkelt ook de benodigde infrastructuur voor het varen op waterstof. Zo wordt er een bunkerstation in de Rotterdamse haven aangelegd waar duurzaam opgewekte waterstof kan worden getankt", zegt Van Vrijaldenhoven. "Samen met Havenbedrijf Rotterdam zoeken we naar een passende locatie. Het doel is om meerdere partijen hiervan gebruik te laten maken, zowel vanaf het water als op land. Ook Stadsbeheer heeft bijvoorbeeld plannen om een deel van haar onderhoudsvoertuigen op waterstof te laten rijden."

De productie van waterstof is nu nog duur, maar Van Vrijaldenhoven verwacht dat de prijs ervan snel fors zal dalen naarmate de vraag en de opslagcapaciteit groter worden. De waterstof-taxi die in gebruik wordt genomen, zal in de exploitatie van Watertaxi Rotterdam volledig met de rest van de vloot gaan meedraaien. De komende maanden gaan de deelnemers in het consortium zowel de boot als een geheel nieuw aandrijfsysteem ontwikkelen en testen.

 

 

Partners Maritiem Nederland