Engels windpark krijgt turbines van 8 megawatt | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Vestas

Engels windpark krijgt turbines van 8 megawattMark van Baal | dinsdag 25 februari 2014
Offshore Wind

Dong Energy heeft Vestas de order gegeven om windturbines van 8 megawatt (MW) te leveren voor de uitbreiding van Burbo Bank, een windpark in de baai van Liverpool.

Het windpark in de monding van de rivier Mersey bestaat nu uit 25 turbines met een gezamenlijk vermogen van 90 MW en wordt met 21 turbines uitgebreid tot 258 MW. De bouw begint in de tweede helft van 2016.

Het eerste prototype van ’s werelds grootste windturbine werd eind vorig jaar geproduceerd en wordt nu getest in het Deense nationale testcentrum in Østerlid. De rotordiameter is met 164 meter even groot als de net voltooide Maastoren in Rotterdam.

Elektriciteit uit offshore windturbines (ongeveer 17 cent per kilowattuur (kWh) in Nederland) is nu nog bijna twee keer zo duur als uit windturbines op land (9 cent per kWh). De Nederlandse windturbine-industrie heeft zich tot doel gesteld in de komende jaren 40 procent van de kWh-prijs af te halen. Met deze schaalvergroting hopen ook Vestas en Dong de kosten omlaag te brengen.

“Ik zie dit als een concrete stap in reduceren van de kosten van elektriciteit van offshore wind”, zegt Samuel Leipold, executive vice president bij Dong. “Ik zie ernaar uit om samen met Vestas en andere leveranciers verdere kostenreducties te vinden.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland