Energy Observer ligt een week in Amsterdam | Maritiem Nederland
Nieuws
Kapitein Victorien Erussard en wethouder Marieke van Doorninck op de Energy Observer (foto: Energy Observer)

Energy Observer ligt een week in Amsterdam

redactie | vrijdag 5 april 2019
Havenbedrijf Amsterdam, MET Event

De Energy Observer, het eerste schip dat volledig door waterstof wordt aangedreven, ligt een week lang in Amsterdam. De Franse catamaran maakt in zes jaar een wereldreis met 101 tussenstops in vijftig landen om het gebruik van waterstof in fuel cells onder extreme weersomstandigheden uit te testen. 

De maritieme sector heeft hoge verwachtingen van het gebruik van waterstof. Het draagt bij aan schone scheepvaart. Het schip stoot geen broeikasgassen en fijnstof uit en is heel stil.

Het schip van 30 meter lang wordt aangedreven door elektromotoren die worden opgeladen door zonne-energie. De 168 m2 zonnepanelen aan boord zorgen voor 28 kW aan energie. Ook heeft het schip een elektrolyser aan boord die groene waterstof opwekt. Deze zet zeewater om in waterstof. Volgens kapitein en initiatiefnemer Victorien Erussard is dit het eerste schip in de wereld dat volledig zelfstandig waterstof kan produceren.

Schildje en ere-water

Namens Port of Amsterdam reikte Eduard de Visser, directeur Strategie & Innovatie bij het havenbedrijf, een schildje uit aan de bemanning onder leiding van kapitein Erussard en expeditieleider Jerome Delafosse van de Energy Observer.

Ook kreeg het schip ere-water, dat is gebruikelijk wanneer een schip voor het eerst de haven van Amsterdam bezoekt. De gemeente Amsterdam werd vertegenwoordigd door Marieke van Doorninck, wethouder Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid en de Franse regering door haar ambassadeur in Nederland, Philippe Laliot.

Bezichtiging mogelijk

De Energy Observer vertrok in 2017 vanuit Frankrijk en zal in 2020 Tokyo aandoen tijdens de Olympische Spelen. Amsterdam is de 35ste tussenstop. De Energy Observer ligt tot en met 14 april bij het NDSM-terrein. Daar is ook een tentoonstelling over waterstof en kunnen belangstellenden een kijkje nemen op het schip. Het schip ligt aan het NDSM-Plein 104 en is gratis toegankelijk van 10.00 tot 18.00 uur.

Partners Maritiem Nederland