Uniper wil groene stroom produceren op Maasvlakte | Maritiem Nederland
Nieuws

Uniper wil groene stroom produceren op MaasvlakteMark van der Heijden | dinsdag 7 september 2021
Havenbedrijf Rotterdam, MET Event

Uniper wil op de Maasvlakte groene waterstof produceren met behulp van stroom van Noordzee-windparken. Het Duitse energiebedrijf heeft daarvoor met het Havenbedrijf Rotterdam een overeenkomst gesloten.

Op de nog te ontwikkelen locatie zal bij de start 100MW worden geproduceerd, met een toekomstige uitbreiding naar 500MW capaciteit. Dat is vooralsnog ongeveer een kwart van het verbruik in de havenstad. De industrie in Rotterdam gebruikt circa 77PJ aan waterstof per jaar, circa 40% van het totale Nederlandse waterstofgebruik. De gezamenlijke haalbaarheidsstudie werd onlangs afgerond.

Het plan is bovendien om de waterstoffabriek van Uniper aan te sluiten op de HyTransport.RTM-pijpleiding door de Rotterdamse haven. Daarmee krijgt de Uniper-fabriek ook een verbinding met de nationale waterstofinfrastructuur en de Delta Corridor-buisleidingenbundel. Dit laatste project wil voorzien in de levering van waterstof aan chemieclusters in Moerdijk en Geleen (Chemelot) en aansluitend in Noordrijn-Westfalen.

De haven van Rotterdam is een energie-hub voor West-Europa. Ongeveer 13 procent van de Europese energievraag komt nu via Rotterdam de Europese Unie binnen. Het Havenbedrijf verwacht dat er in 2050 circa 20 miljoen ton waterstof door de haven stroomt op weg naar gebruikers in Nederland en daarbuiten.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland