Energie besparen aan boord van een schip | Maritiem Nederland
Nieuws
De Franse 'Energy Observer' vaart op zelfgeproduceerde waterstof (foto: Energy Observer)

Energie besparen aan boord van een schip

redactie | woensdag 18 september 2019
MET Event

In de zeevaart en binnenvaart is nog veel milieuwinst te behalen. Daarom hebben de in de Branche Organisatie Zeehavens (BOZ) samenwerkende zeehavens, de maritieme sector en de overheid de Green Deal getekend. Hierin staan afspraken om de CO2-uitstoot door de binnenvaart en zeevaart flink terug te dringen. Op welke manier kan men nog meer energie besparen aan boord van een schip?

De internationale scheepvaart is verantwoordelijk voor 2,5 procent van de totale CO2-uitstoot. Vooral op de keuze voor de brandstof valt veel winst te behalen. De stookolie van schepen is immers 2700 maal viezer dan diesel. Als we in 2050 ruim 50 procent minder CO2 willen uitstoten ten opzichte van 2008, is het belangrijk dat er wereldwijd onderzoek wordt gedaan naar hernieuwbare brandstoffen zoals waterstof, ammoniak en methanol.

Eerder dit jaar zagen we dat Heineken het goede voorbeeld geeft met een nieuw binnenvaartschip dat gebruik maakt van 100 procent duurzame biobrandstof. Daarnaast lag het schip Energy Observer in april in de Amsterdamse haven. Dit is het enige schip ter wereld dat vaart op zelfgeproduceerde waterstof.

Energie besparen met software

Het Nederlandse softwarebedrijf Arkitech heeft software ontwikkeld waarmee de koeling voor verwarming, ventilatie en airconditioning aan boord van een schip aangepast kan worden. Hiermee wordt de energieconsumptie van het schip flink teruggedrongen.

Het schip 'La Suprema' van de Italiaanse cruisemaatschappij GNV heeft deze software getest. De pilot leverde zeer goede resultaten op, namelijk een besparing van 18 procent op het totale energieverbruik.

Energiebewust varen en energie vergelijken

Door energiebewust te rijden kun je als automobilist brandstof besparen. Ook schepen kunnen door energiebewust varen het brandstofverbruik flink verminderen. Door energiezuinig te varen kan er ongeveer 5 procent bespaard worden op brandstof. Allereerst is het belangrijk dat er een boordcomputer aanwezig is. Deze computer registreert van elk schip de vaartijden, snelheden en het brandstofgebruik. Bekijk ook de tip Monitor brandstofverbruik.

Zo is het belangrijk om zo veel mogelijk gebruik te maken van het tij. Stop motoren tijdens het wachten en laat aggregaten niet draaien als walstroom ook mogelijk is. Walstroom is een stuk minder belastend voor het milieu dan de generatoren van een schip. Deze walstroom wordt bij voorkeur geleverd door een groene energieleverancier. Energie vergelijken is daarom ook voor havens van groot belang.

Uitdagingen in de scheepvaart

De komende tijd zal er fors worden ingezet op de verduurzaming van de scheepvaart. De binnenvaart moet in 2030 minimaal 40 procent minder CO2 uitstoten en in 2050 helemaal klimaatneutraal zijn. Dat is een behoorlijke uitdaging. Een van de afspraken is dat er een duurzaamheidslabel komt voor binnenvaartschepen. Hiermee kunnen zij korting krijgen op het havengeld.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft 15 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de binnenvaartsector. Hiermee hoopt zij dat de binnenvaart zal inzetten op duurzame innovaties. Deze subsidieregeling zal bijvoorbeeld worden ingezet voor de aanschaf van schone motoren. Ook voor de verduurzaming van de zeevaart wordt 5 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Partners Maritiem Nederland