Eneco verhelpt wegzakken offshore windturbines | Maritiem Nederland
Nieuws

Eneco verhelpt wegzakken offshore windturbinesBart Stam | maandag 28 september 2015
Offshore, Offshore Wind

Eneco heeft in september de reparatie voltooid aan de zestig windturbines van offshore windpark Prinses Amalia, zo’n 13,5 mijl van IJmuiden.

De turbines hadden problemen met de cementlijm (grout) die als verbinding was gestort tussen de 50 meter lange monopile (funderingspaal) en het transitiestuk met de windturbine erop. Daardoor zou de toren in de loop van jaren langzaam scheef komen te staan, en zou het park stil moeten komen te liggen.

Fabricom Offshore Services heeft tussen april 2014 en september 2015 alle funderingspalen voorzien van 24 tussenstukken met rubberen blokken. Deze blokken zijn gelast op het grensvlak van monopile en transitiestuk.

Groutverbindingen waren nodig bij de eerste generatie offshore windturbines omdat het niet lukte de funderingspalen volledig waterpas te heien. In 2009 ontdekten NUON en Shell voor het eerst groutproblemen bij het Offshore Windpark Egmond aan Zee (OWEZ) dat sinds april 2007 in bedrijf is.

In 2012 kwamen deze problemen bij het Prinses Amaliawindpark (2008) aan het licht. Volgens projectmanager Patrick Zwinkels (Eneco) ging het om 'krimpen' met één à twee millimeter per jaar, doordat het transitiestuk en de funderingspaal langzaam in elkaar schoven. “Nieuwe windparken als Luchterduinen hebben dit probleem niet meer”, zegt Zwinkels. Dankzij het installatieschip 'Aeolus' van Van Oord is het nu mogelijk om kaarsrecht te heien, waardoor de cementlaag tussen de monopiles en de transitiestukken niet meer nodig is.

Eneco heeft 47 miljoen euro betaald voor de versteviging. De reparatiewerkzaamheden startten in 2013, maar de eerste aannemer Hertel voerde de opdracht volgens Eneco slecht uit. Hierna mocht Fabricom Offshore Services aan de slag.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland