Nieuws

Eneco bouwt grootste windpark

Erik van Huizen | zondag 17 februari 2013

Volgend jaar start de bouw van een derde Nederlands offshore windpark, maar draagt dit substantieel bij aan de milieudoelstellingen van VVD en PvdA?

Eneco begint in juli 2014 met Mitsubishi aan de bouw van Nederlands grootste windpark op zee. In de herfst van 2015 moet het park worden opgeleverd. Eneco Luchterduinen komt 23 kilometer uit de kust, tussen Noordwijk en Zandvoort. De 43 windmolens krijgen een capaciteit van 129 megawatt (MW) en leveren elektriciteit voor 150.000 huishoudens.

De overheid wil dat in 2020 16 procent van de energie duurzaam wordt opgewekt. Wat het aandeel van windenergie op zee daarin moet zijn, is nog onduidelijk. De overheid vindt windparken op zee vanwege de hoge kosten nog geen alternatief voor fossiele energiebronnen. Om de kostprijs van wind op zee te verlagen, wil de overheid dat in het nieuwe windpark innovatieve technieken worden gebruikt. Daarvoor krijgt Eneco in vijftien jaar 989 miljoen euro.

Volgens Eneco kan het nieuwe windpark straks goedkoper stroom produceren vanwege het grote rotoroppervlak en de hogere rotorefficiëntie. Ook is de beschikbaarheid groter dankzij betere onderhoudsvoorzieningen en hogere betrouwbaarheid. Waterbouwer Van Oord gaat de windmolens plaatsen en zet hiervoor het nieuwe transport- en installatieschip ‘Aeolus’ in.
Op dit moment kent Nederland twee windparken: het Near Shore Windpark met een totaalvermogen van 108 MW, en het Prinses Amaliawindpark van 120 MW.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland