En de Havenman/vrouw van het jaar is... Annet Koster! | Maritiem Nederland
Nieuws
Na Mai Elmar (Cruise Port Rotterdam) in 2004 is Annet Koster de tweede Havenvrouw van het jaar.

En de Havenman/vrouw van het jaar is... Annet Koster!Redactie | maandag 14 december 2020
Zeevaart, Havenbedrijf Rotterdam

Annet Koster, directeur van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) is gekozen tot Havenvrouw van het Jaar 2020. Na Mai Elmar (directeur Cruise Port Rotterdam) is Koster pas de tweede vrouw in veertig jaar die Stichting Havenman/vrouw van het jaar de onderscheiding toekent.

Aanleiding voor de onderscheiding van Annet Koster is haar niet aflatende inzet in 2020 voor de reders en hun zeevarenden, die door de Covid-19 pandemie een uitermate moeilijk jaar achter de rug hebben. De KVNR vertegenwoordigt ongeveer 140 rederijen in de zeevaart, die op hun schepen ongeveer 4.500 Nederlandse zeevarenden hebben werken en nog eens ruim 22.000 buitenlandse zeevarenden. Vanwege de coronacrisis hebben velen van hen vastgezeten op hun schip omdat bemanningswisselingen onmogelijk waren. Eenmaal aan land bleek het door reisrestricties en beperkingen van het vliegverkeer voor buitenlandse zeevarenden vaak uitgesloten om naar huis te reizen.

Koster heeft zich nationaal en internationaal ingespannen om aflossingen van bemanningen mogelijk te maken, onder meer door een afspraak tussen de KVNR en KLM om een luchtbrug voor zeevarenden op te zetten. Daarbij heeft zij bijgedragen aan het behoud van de positie van Rotterdam als grootste Europese ‘hub’ voor bemanningswisselingen en helpen voorkomen dat schepen daarvoor naar andere havens uitweken.

Veertigste havenprominent

Koster is de 40ste havenprominent op rij die de sinds 1981 bestaande onderscheiding, destijds ingesteld door de voormalige Rotterdamse havenpersclub Kyoto, krijgt uitgereikt. Zij wordt de opvolger van Jan Valkier, ceo van rederij Anthony Veder, de nog fungerende Havenman van het Jaar 2019 en tevens bestuurslid van de KVNR..

De traditie wil dat de onderscheiding wordt uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst op de tweede maandag van het nieuwe jaar, in het bijzijn van oud-Havenmannen en -vrouwen, havenautoriteiten, leden van de havengemeenschap en vertegenwoordigers van de media. In verband met Covid-19 kan dit evenement geen doorgang vinden. Het bestuur van de Stichting Havenman/vrouw van het Jaar beraadt zich nog op een alternatieve huldiging in kleinere kring.

De Stichting Havenman/vrouw van het Jaar bestaat uit een bestuur van vier voormalige leden van Havenpersclub Kyoto, de drie laatst gekozen Havenmannen, het laatst gekozen Jong Haventalent en drie sponsors van de Stichting.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland