Elektrische waterbus stuift met 65 km/h over het water | Maritiem Nederland
Nieuws
Het prototype van de elektrische waterbus. Foto: Volvo Penta

Elektrische waterbus stuift met 65 km/h over het water

Jan Spoelstra | woensdag 26 juli 2017
Toeleveranciers, Scheepsbouw

Heren en dames OV exploitanten en Nederlandse scheepsbouwers: In Noord Europa worden inmiddels elektrische ferries op de markt gebracht. Wie in Nederland volgt?

Toegegeven, er moet een partij Europees subsidiegeld bij, maar het in Stockholm gevestigde Green City Ferries is er mooi in geslaagd een prototype van de 'BB Green' te bouwen. Een schip dat aantoont dat het mogelijk is om gedurende een half uur op hoge snelheden volledig elektrisch te varen.

Met een accupakket van 400 kwh (het prototype heeft een accupakket van 200 kwh) kan het schip in een half uur ongeveer 26 km afleggen. Met 30 minuten oplaadtijd is dat voldoende voor een uursdienst tussen twee locaties die zo´n 12 km uit elkaar liggen waarbij aan één kant een laadstation staat.

De ferry biedt plaats aan ongeveer 100 personen, of 70 personen en 20 fietsen. De prestaties van het schip komen niet zuiver op conto van het Lithium-ion batterijpakket en twee Volvo Penta voortstuwingspods, maar het schip maakt ook gebruik van een luchtkussen. In de boeg van het schip ligt een ventilator die lucht onder de romp blaast, waardoor het 25 ton wegende schip deels uit het water komt, het contactoppervlak tussen romp en water verminderd, en het schip 40% minder energie nodig heeft om op snelheid te blijven.

Het is haalbaar

Het 400 kwh batterijpakket weegt ongeveer zes ton. om dit enigszins te compenseren is de romp uit een lichtgewicht en sterke sandwichconstructie van koolstofvezel geconstrueerd.

BB Green rekent op de website voor dat de levensduur van het batterijpakket, met 350 operationele dagen per jaar en tien keer opladen per dag, ongeveer vijf jaar bedraagt.

Het prototype heeft inmiddels aangetoond dat op hoge snelheid volledig elektrisch varen met veel passagiers aan boord haalbaar is. Het schip en alle systemen, gebouwd door de Letse werf BJB / Latitude Yachts, zijn modulair opgebouwd en kunnen naar gelang het vaarprofiel aangepast worden. Dat opent volgens Green city Ferries enorme marktkansen om dit scheepstype wereldwijd te vermarkten in een tijd waarin men geen ronkende diesels meer in het centrum van een stad wenst.

Loopt noord Europa voorop?

De BB Green elektrische veerboot heeft tijdens de Electric & Hybrid Marine World Expo in juni van dit jaar de award voor ‘electric and hybrid propulsion system of the year’ gewonnen.

Zijn de Scandinaviërs ons weer voor? Niet helemaal. Recent heeft Watertaxi Rotterdam een elektrische watertaxi in gebruik genomen. 

Partners Maritiem Nederland