Elektrische pont uitgeroepen tot Noors Schip van het Jaar | Maritiem Nederland
Nieuws

Elektrische pont uitgeroepen tot Noors Schip van het JaarJan Spoelstra | vrijdag 3 oktober 2014
Scheepsbouw

Om een prestigieuze scheepsbouwprijs in handen te krijgen, moet je tegenwoordig een volledig elektrisch schip bouwen.

De Noren zijn hard op weg om hun scheepvaart te verduurzamen. De grootste vloot op LNG hadden ze al maar daar komt nu ook een volledig elektrische veerpont bij. Tijdens een bijeenkomst op 10 september van dit jaar, op ‘s werelds grootste scheepsbouwbeurs, de SMM in Hamburg, werd de ZeroCat 120 uitgeroepen tot Noors Schip van het Jaar.

Deze prestigieuze onderscheiding wordt jaarlijks toegekend door het Noorse maritieme tijdschrift Skipsrevyen. De eind van het jaar op te leveren ZeroCat 120 is een catamaran met twee ranke rompen volledig opgebouwd uit aluminium waardoor het schip erg licht is. Opdrachtgever voor de bouw is de rederij Norled die met dit schip een tien jaar durende concessie van het Noorse ministerie van transport in de wacht sleepte.

De ZeroCat 120 is een 80 meter lange autopont die in staat is maximaal 120 auto’s en 360 passagiers over te zetten over de Sognefjord, de langste fjord van Noorwegen. De ZeroCat maakt dagelijks 34 overtochten die per keer 20 minuten in beslag nemen. De pont ligt per keer 10 minuten aan de kade waarbij de 1 megawatt sterke lithiumpolymeer accu’s volledig worden opgeladen.

Om in zo’n korte tijd genoeg vermogen te kunnen leveren, moest aan beide kanten van de fjord de netwerkaansluiting worden opgewaardeerd naar 250 kWh. Voor een enkele overtocht onder normale condities bij een dienstsnelheid van 10 knopen is 150 tot 200 kWh nodig waarmee dus een ruime marge is ingebouwd voor het geval bij slecht weer extra elektriciteit moet worden gebruikt.

Onder het schip hangen twee 450 kW Azimuth trusters met extra grote propellers. De elektrische aandrijflijn is ontworpen door de Noorse Fjellstrand scheepswerf (in de buurt van Bergen) met behulp van de accutechnologie van het Duitse Siemens. De accu’s wegen bij elkaar maar liefst 10 ton.

Dankzij de volledig elektrische aandrijving veroorzaakt dit schip dus geen uitstoot van broeikasgassen zoals CO2, methaan of stikstofoxiden. In vergelijking met een conventionele veerpont bespaart de ZeroCat 120 volgens Siemens de uitstoot van bijna 3000 ton aan CO2.

De kosten van de nieuwbouw zijn niet bekend gemaakt maar liggen vermoedelijk een stuk hoger dan van een conventionele op gasolie varende veerpont. De Noorse staat kent echter een zogeheten NOx-fonds waarmee subsidie kan worden verkregen voor de bouw van duurzame, op LNG-varende dan wel volledig elektrische vaartuigen. De bouw mag dan duurder zijn geweest, ten opzichte van een conventionele veerpont is de ZeroCat 120 aanzienlijk goedkoper in gebruik en onderhoud.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland