Einde refit clipper Stad Amsterdam in zicht | Maritiem Nederland
Nieuws
De clipper Stad Amsterdam drijft weer in het dok van Damen Shiprepair in Den Helder.

Einde refit clipper Stad Amsterdam in zicht

Redactie | dinsdag 2 juni 2020
Scheepsbouw, Jachtbouw & Watersport

De uitgebreide refit van de clipper Stad Amsterdam nadert het einde. De komende twee maanden staan in het teken van de afronding van de werkzaamheden aan boord, een reeks proefvaarten op zee en een intensieve crew sail training. Intussen wordt gekeken naar de mogelijkheden om het schip vanaf komende zomer weer toegankelijk te maken voor publiek, binnen de corona-richtlijnen van het RIVM.

De afgelopen maanden lag de clipper in het droogdok van Damen Shiprepair in Den Helder voor een grootscheepse refit. Tijdens de onderhoudsperiode zijn de twee oude generatoren vervangen voor kleinere sets die beter toegesneden zijn op het verbruik. Aan boord is een nieuwe hoofdmotor geplaatst, voorzien van een uitlaatgas behandelingsinstallatie om het rendement en verbruik te optimaliseren en minder uitstoot te geven.

Met de nieuwe vuilwater behandelingsinstallatie op het schip wordt voldaan aan toekomstige IMO-eisen. De tuigage, de techniek in de machinekamer en de kombuis zijn ook onder handen genomen. Als laatste grote project is het hele schip opnieuw geschilderd.

Rol voor de bemanning

"Het moment dat je het schip weer ziet drijven geeft echt een bijzonder trots gevoel", zegt Evert van Dishoeck, directeur Clipper Stad Amsterdam. "Voor ons was het echt ideaal dat we voor deze omvangrijke refit in Nederland terecht konden bij Damen Shipyards in Den Helder. De afgelopen maanden is er door de rederij, de werf en de bemanning intensief samengewerkt om tot een prachtig resultaat te komen, waar we straks trots op kunnen zijn. Hierbij in het speciaal nog even aandacht voor onze eigen internationale bemanning, die geheel zelfstandig de hele tuigage refit voor haar rekening heeft genomen."

Te zien op SAIL 2025

De Stad Amsterdam zou het vlaggenschip zijn van de internationale parade van tall ships tijdens SAIL 2020. Helaas gooide de coronacrisis roet in het eten en moeten de liefhebbers nu wachten tot 2025. De Stad Amsterdam heeft een druk internationaal programma voor de boeg, maar zal op haar wereldreis vast nog wel een keer Amsterdam aan doen.

Partners Maritiem Nederland