Eerste zeeschip bunkert LNG in Rotterdam | Maritiem Nederland
Nieuws
De 'Ternsund' bunkert LNG in Rotterdam. Foto: Ries van Wendel de Joode

Eerste zeeschip bunkert LNG in RotterdamRedactie | woensdag 10 augustus 2016
Havens, LNG, Havenbedrijf Rotterdam

Op 9 augustus begon de nieuwe producttanker ‘Ternsund’ van de Zweedse tankerrederij Terntank met het bunkeren van LNG in de Rotterdamse haven. Het schip ontving als eerste het LNG bunkerincentive’ van Havenbedrijf Rotterdam, wat inhoudt dat het schip 10% korting krijgt op het havengeld vanwege de milieuprestaties.

De Ternsund (147 x 22 m) arriveerde na haar maiden voyage zondag voor de eerste maal in Rotterdam om bij Vopak in de Botlek nafta en gasolie te lossen. Maandagmiddag is het schip verhaald naar de voormalige Hometerminal van ECT op de Willem Alexanderhaven. Daar vindt de bunkering plaats.

Het vloeibaar arrdgas van -162 graden Celsius kan niet zonder meer in de bunkers gepompt worden, maar de tanks zijn gedurende de 18 uur voorafgaand aan het bunkeren met vloeibare stikstof (-192 graden Celsius) gekoeld van omgevingstemperatuur tot -162 graden Celsius. Daarna reden tankwagens met Shell LNG (13 vrachtwagenladingen) op en neer tussen de GATE terminal van Vopak en Gasunie en en de Ternsund om het schip van de schone brandstof te voorzien.

Volgend jaar gaat het bunkeren van LNG in Rotterdam minder omslachtig, dan verwelkomt het Havenbedrijf een nieuw bunkerschip waarmee Shell vanaf het water zeeschepen met LNG gaat bevoorraden.

>>> Lees ook waarom de kou van LNG gevaarlijker is dan de hitte bij ontbranding

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland