Eerste zeegaande LNG-bunkertanker is voor Zeebrugge | Maritiem Nederland
Nieuws

Eerste zeegaande LNG-bunkertanker is voor ZeebruggeAntoon Oosting | dinsdag 21 februari 2017
Scheepsbouw, LNG

De LNG-terminal van Fluxys in Zeebrugge heeft de primeur van de oplevering van ‘s-werelds eerste zeegaande LNG-bunkertanker.

Op 15 februari is de 'Engie Zeebrugge' opgeleverd aan de opdrachtgevers, een consortium van het Franse ENGIE, Japanse Mitsubishi Corporation, de eveneens Japanse NYK Line en de Belgische gasdistributeur Fluxys. Het schip is gebouwd door het Zuid-Koreaanse Hanjin Heavy Industries & Construction op de Yeongdo-werf in Busan.

Daarmee is de Engie Zeebrugge de eerste van een nieuw type schip dat om te beginnen vooral in het noordwesten van Europa LNG moet gaan leveren aan een toenemend aantal schepen dat op LNG vaart. Dit voorjaar wordt de oplevering verwacht van de ‘Coralius’ die op de werf van Bodewes in Papenburg in aanbouw is voor een joint venture van de Rotterdamse rederij Anthony Veder en het Zweedse Sirius Shipping. Deze LNG-bunkertanker zal vooral in het Skagerak en de Oostzee worden ingezet.

Daarnaast verwacht Shell in de loop van dit jaar zijn LNG-bunkertanker opgeleverd te krijgen die momenteel in aanbouw is op de Zuid-Koreaanse STX-werf. Dit schip gaat schepen van LNG voorzien vanuit de Gate-terminal op de Maasvlakte. Overigens is Shell ook al bezig met een plan voor de bouw van een tweede LNG-bunkertanker die vanuit Gibraltar moet gaan opereren.

De 107,6 meter lange Engie Zeebrugge heeft een laadvermogen van 5000 m3 LNG en is momenteel met gebruik van zijn eigen lading als brandstof vanuit Zuid-Korea onderweg naar Zeebrugge. De Coralius krijgt 5800 m3 laadvermogen en de Shell-tanker 6500 m3.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland