Eerste waterstof aangedreven terminaltrekker in gebruik | Maritiem Nederland
Nieuws
De waterstoftrekker levert dezelfde trekkracht als een dieseltrekker, maar zonder uitstoot en zonder motorgeluid.

Eerste waterstof aangedreven terminaltrekker in gebruikRedactie | donderdag 29 oktober 2020
Havens, MET Event

De samenwerking tussen de Delftse brandstofcelsysteem ontwikkelaar Zepp Solutions en trekkerfabrikant Terberg Benschop heeft geleid tot het eerste prototype van de waterstof-elektrische terminaltrekker. Het voertuig draait mee met de dagelijkse operaties van United Waalhaven Terminals in Rotterdam.

De waterstof aangedreven terminaltrekker is het resultaat van een gezamenlijk ontwikkelingstraject, waarbij Terberg verantwoordelijk was voor het voertuig en Zepp Solutions een op maat gemaakt brandststofcel- en waterstofopslagsysteem ontwikkelde.  “Met onze roots in het pionieren van waterstof in de autosport zijn we in staat om extreem compacte en performance-geoptimaliseerde brandstofcel systeemmodules te ontwikkelen. Door de systeemintegratie te verzorgen en een alles-in-één pakket aan te bieden, zijn Terberg en hun klanten in staat om te profiteren van de voordelen die waterstof biedt”, zegt Kevin Schreiber, projectleider en co-founder van de Delftse scale-up. “Met onze hulp kunnen klanten zelfs zonder in-house waterstofexpertise een FCEV op de markt brengen. Onze ingenieurs zorgen voor alle waterstofkennis, ervaring en technologie, waardoor onze klanten zich kunnen concentreren op de toepassing."

Net als diesel, maar dan beter

Het prototype YT203-H2 wordt op dit moment ingezet in de United Waalhaven Terminals in Rotterdam, waar het voertuig meedraait in de dagelijkse operaties naast de de dieselaangedreven trekkers. Het prototype is uitgerust met vier waterstoftanks waarmee in totaal 14,4 kg waterstof onder een druk van 350 bar druk kan worden meegenomen. Genoeg voor een volledige dag in de zware werkomstandigheden van de haven.

De waterstoftrekker is ontworpen om dezelfde of zelfs een grotere trekkracht te leveren dan door diesel aangedreven terminaltrekkers, maar dan zonder uitstoot en zonder het geluid van verbrandingsmotoren. De 'proof-of-concept' is een grote stap van ontwerpstudies naar real-life validatie. Terberg en Zepp Solutions ontvangen een projectsubsidie van de DKTI-transport subsidieregeling van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Over Zepp Solutions

De drie jaar oude scale-up Zepp Solutions kondigde vorige week een samenwerking met de Duitse brandstofcelfabrikant ElringKlinger aan. Een volgende mijlpaal is de lancering van hun eerste brandstofcelmodule platform later dit jaar. Deze module kan gemakkelijk worden aangepast aan klantspecifieke behoeften als het beschikbare volume, de prestaties en de commerciële aspecten van het systeem.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland