Eerste vrouwelijke fregatcommandant | Maritiem Nederland
Nieuws

Eerste vrouwelijke fregatcommandant

Bart Stam | donderdag 22 februari 2007

Kapitein-luitenant ter zee Jeanette Morang (41) is onlangs benoemd tot commandant van LCF ‘Hr. Ms. De Ruyter’, van de Koninklijke Marine. Voor het eerst heeft daarmee een vrouw de leiding op een fregat. Het schip heeft een bemanning van 170 mannen en vrouwen. Morang heeft op 12 januari het commando overgenomen van KLTZ Rob Bauer. Ze was hiervoor eerste officier van ‘Hr. Ms De Zeven Provinciën’, eveneens een LCF.

 

Morang behoort tot de eerste lichting vrouwelijke marineofficieren die in 1986 hun opleiding afrondde aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder.

 

Morang begon haar carrière als officier van de operationele dienst met varende functies als wachtofficier. In 1993 en 1994 was ze hoofdofficier luchtverdediging aan boord van luchtverdedigingsfregat ‘Witte de With’. Daarna werd ze benoemd tot commandant van mijnenjager ‘Hr. Ms. Alkmaar’. Voordat Morang de Hogere Defensievorming voltooide op het Instituut Defensie Leergangen (2005-2006), was ze stafofficier Inlichtingen en Operaties bij de com-mandant Zeemacht op Curaçao. Ook vervulde Morang een staffunctie bij de toenmalig commandant Zeemacht Nederland in Den Helder.

 

Cees van der Knaap is verheugd over de benoeming van Morang. Deze toont volgens de staatssecretaris van Defensie aan dat vrouwelijke officieren een hoge functie op eigen kracht kunnen bereiken. “Daarvoor is nu de tijd gekomen. De eerste vrouwelijke officieren kwamen immers in de jaren tachtig van het KIM en de KMA.”

Partners Maritiem Nederland