Eerste turbine Gemini geplaatst | Maritiem Nederland
Nieuws
Op 16 februari plaatste Siemens vanaf de 'Aeolus'  van Van Oord de eerste turbine in het Gemini offshore windpark.

Eerste turbine Gemini geplaatstRedactie | woensdag 17 februari 2016
Offshore, Offshore Wind, Van Oord

Na de succesvolle installatie van de 150 funderingen van het Gemini windpark is nu ook de eerste turbine geplaatst.

Het plaatsen van de turbine gebeurde op 16 februari vanaf offshore wind installatieschip 'Aeolus' van Van Oord. Het schip vaart het komende jaar heen een weer naar het Deense Esbjerg waar het de torens, gondels en turbinebladen laadt. Siemens is verantwoordelijk voor de feitelijke installatie, Van Oord is verantwoordelijk voor de nautische aspecten van het project.

>>> Lees ook hoe Van Oord de fundaties succesvol installeerde

In het voorjaar van 2017 moet het park gereed zijn. Gemini wordt in drie jaar tijd gebouwd in de Noordzee, op 85 kilometer uit de kust van Groningen, en is onzichtbaar vanaf het land. Het windpark, dat bestaat uit twee gebieden van elk 34 vierkante kilometer, gaat energie opwekken in het deel van de Noordzee met de hoogste en meest constante windsnelheden ter wereld.

De werkzaamheden tot nu toe verlopen voorspoedig. Het installeren van de turbines (vooral lichte rotorbladen met een grote windvang) is echter meer afhankelijk van de wind dan het heien van de gemiddeld 900 ton wegende fundaties.

Gemini zal een grote bijdrage leveren aan het behalen van de doelstellingen van Nederland en de Europese Unie voor duurzame energie. De Nederlandse CO2-uitstoot zal door het windpark naar verwachting met 1,25 miljoen ton per jaar afnemen.

Het Gemini offshore windpark in het Nederlandse deel van de Noordzee zal met een totale capaciteit van 600 megawatt een van de grootste windparken ter wereld worden, zowel in omvang als productie. Vier projectpartners hebben hun krachten gebundeld om het Gemini windpark mogelijk te maken: het Canadese, onafhankelijke, duurzame energiebedrijf Northland Power (belang van 60 procent), windturbinebouwer Siemens (20 procent), de Nederlandse, maritieme aannemer Van Oord (10 procent) en het duurzame afval-, grondstoffen- en energiebedrijf HVC (10 procent).

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland