Eerste trein uit China naar Rotterdam | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Danny Cornelissen

Eerste trein uit China naar RotterdamJan Spoelstra | vrijdag 24 juli 2015
Havens

Wie deze zomer een goederentrein in Rotterdam ziet rijden, moet er voor de grap eens bij stil staan dat de lading wellicht via een directe treinverbinding een kwart van de wereld is rondgereden.

In de nacht van 23 juli arriveerde de eerste trein uit China in Rotterdam via de ‘nieuwe zijderoute’. Het gaat om een bescheiden aantal containers, dat nauwelijks concurreert met de grootste containerschepen die Rotterdam aandoen.

De railoperator Cargosped en PKP Cargo (de grootste Poolse railvervoerder) verzorgden de treinreis van 18 dagen. Rotterdam Rail Feeding reed de trein de treinterminal van RSC (Rail Service Centre Rotterdam) binnen.

‘Aan boord’ stonden 80 containers met koffie.

De trein met daarop onder andere de containers voor Rotterdam is op 5 juli 2015 uit Kumming, een stad in de provincie Yunnan in het zuidwesten van China, vertrokken. In Zabaykalsk stak de trein de Chinees-Russische grens over om uiteindelijk via Wit-Rusland bij Brest en het Poolse Malaszewicze de Poolse grens over te steken.

In Malaszewicze is de lading overgezet van de bredere Russische wagons (1524 mm spoorbreedte) op voor het Europese net geschikte wagons (1435 mm spoorbreedte).

"Wij verwachten hier veel van", licht Pieter Förrer, algemeen directeur van RSC Rotterdam toe. "Veel Europese bestemmingen hebben al een directe treinverbinding met China. De tachtig containers die nu binnenkomen, zijn onderdeel van een lading koffie van in totaal 200 containers die per trein van China naar Rotterdam komen.

"Het belangrijkste voordeel is de tijdwinst, en we hopen dat klanten daarvoor wat extra willen gaan betalen." licht Förrer toe. "Via het inmiddels gebruikelijke en goedkopere slow steaming doet een container over zee 3,5 tot 4 weken over de reis van China naar Rotterdam." Havenbedrijf Rotterdam ziet met een dergelijke treinverbinding kansen om een spil te worden in het snellere vervoer van lading uit zuidwest China naar Engeland.

De retourvracht is nog niet geboekt, maar Förrer verwacht niet dat de trein geheeel leeg terug zal rijden.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland