Eerste sluisdeur nieuwe zeesluis IJmuiden op z'n plaats | Maritiem Nederland
Nieuws
Het invaren van de eerste sluisdeur in de deurkas van het buitenhoofd was een precisiekarwei dat 72 uur in beslag nam.

Eerste sluisdeur nieuwe zeesluis IJmuiden op z'n plaatsRedactie | donderdag 24 september 2020
Zeevaart, Binnenvaart, Havenbedrijf Amsterdam

In 72 uur tijd is de eerste sluisdeur van de nieuwe zeesluis IJmuiden succesvol op zijn plaats gebracht. De deur is met uiterste precisie ingevaren in de deurkas van het buitenhoofd. Het mooie nazomerweer van 21 tot en met 23 september was ideaal om de deur te verplaatsen. 

De deur met een lengte van 72 m, 11 m breed en 24 m hoog, lag al sinds de aankomst in IJmuiden, begin 2019, in de kolk aan de oostzijde (kanaalzijde). Hier is de deur voorzien van alle noodzakelijke technische installaties, die vervolgens zijn getest. Voordat de deur versleept kon worden naar zijn definitieve plaats in het buitenhoofd, is eerst 600.000 m3 zand uit de sluiskolk gegraven om deze op diepte te brengen. Deze werkzaamheden zijn onlangs afgerond.

Bovenrol- en onderrolwagen

Het plaatsen van de deur is in etappes verlopen. Eerst is de deur met een gewicht van 3000 ton verplaatst naar de meest zuidwestelijk bolder voor het buitenhoofd. Vervolgens is de sluisdeur door middel van grote lieren 90 graden om zijn as gedraaid en in de deurkas gemanoeuvreerd. Nadat de deur op de juiste positie lag, is in de volgende fase de sluisdeur afgezonken en gekoppeld aan de zogenoemde bovenrolwagen.

Deze bovenrolwagen vormt de aandrijving van de deur. Vervolgens is de deur verder afgezonken en gekoppeld aan de onderrolwagen. Deze onderrolwagen zorgt er voor dat de deur over een rails op de drempel van de zeesluis kan rijden bij het open en sluiten van de deur.

De komende maanden zal de werking van de deur worden getest. Naast de functie van toegangspoort tot de zeesluis maakt de deur ook deel uit van de toekomstige hoogwaterkering, die hiermee een stap dichterbij is.

Nog twee sluisdeuren

De twee andere sluisdeuren voor de zeesluis liggen nog tijdelijk geparkeerd in de Amerikahaven, in afwachting van de afronding van de bouw van de deurkas van het binnenhoofd. Ook deze deuren zijn afgebouwd en getest. Zodra het mogelijk is de deuren in de deurkas van het binnenhoofd te plaatsen, gaan ze vanuit de Amerikahaven op transport naar de nieuwe zeesluis.

Naar verwachting wordt de nieuwe sluis IJmuiden begin 2022 in gebruik genomen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland