Eerste W2W ijsbreker met lage diepgang op tekentafel | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van de nieuwe shallow draft ice-breaking walk to work vessel.

Eerste W2W ijsbreker met lage diepgang op tekentafel

Redactie | dinsdag 2 juni 2020
Offshore, Scheepsbouw

Scheepswerf Koninklijke Niestern Sander en een joint venture van Mercury Sakhalin en Pola hebben een overeenkomst getekend voor de bouw van 's werelds eerste ‘shallow draft ice-breaking walk to work vessel’. Na oplevering in december 2021 zal Mercury Sakhalin het schip in de vaart nemen nabij de oostkust van Sachalin voor activiteiten in de olie- en gasindustrie.

Wagenborg Offshore fungeerde als intermediair tussen beide partijen. Zij heeft bijgedragen aan het project met haar operationele ervaring met het varen in ondiepe wateren met ijsbrekers in de Kaspische Zee en haar 'walk to work' trackrecord in de zuidelijke Noordzee. Samen met de in-house ontwerp- en scheepsbouwexpertise van Niestern Sander is een nieuw innovatief type walk to work-schip geboren. 

 Hele jaar operationeel

Het ‘shallow draft ice-breaking walk to work vessel’ is speciaal ontworpen en geoptimaliseerd voor gebruik gedurende het hele jaar in de uitdagende omstandigheden aan de oostkust van het Russische eiland Sachalin in temperaturen variërend tussen -30 tot +35 graden. Door het combineren van een diepgang van 3,15 m, een transit diepgang van 4,0 m in open water en een ‘grounded bottom’ notatie, kan het schip het hele jaar door ingezet worden.

Met de beproefde Wagenborg romp en Azimuth schroeven kan het schip tot 100 cm dik ijs breken. De bewegingsgecompenseerde gangway op het schip is geoptimaliseerd voor zowel winter- als zomeroperaties, wat resulteert in meerdere gangway-posities. Het schip zal voor maximaal veertig personen transferservices uitvoeren vanuit de ondiepe haven Nabil naar offshore-platforms nabij de oostkust van Sachalin. Daarnaast kan het schip worden ingezet voor emergency response op olielekkages.

Impuls voor Noord-Nederland

Het schip dat eind december 2021 wordt opgeleverd, is een van de grootste nieuwbouworders voor Niestern Sander. Daarnaast zijn verschillende onderaannemers en leveranciers uit de regio betrokken bij het project voor engineering, levering van staal, onderdelen van de machinekamer, navigatie- en reddingsuitrusting. Deze indirecte werkgelegenheid is een substantiële economische impuls voor Noord-Nederland.

Arcticaborg als voorloper

Wagenborg Offshore werkt sinds november 2019 al samen met Mercury Sakhalin in Sachalin met de ijsbreker annex offshore support vessel Arcticaborg.

Partners Maritiem Nederland