Platform voor het gehele maritieme cluster
Nieuws
Ben Weyts en Cora van Nieuwenhuizen steken de spreekwoordelijke 'eerste spade' in de grond (foto: Nieuwe Sluis Terneuzen)

Eerste schop in de grond voor bouw Nieuwe Sluis Terneuzen

redactie | dinsdag 14 november 2017
Binnenvaart, Havens

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gaven de eerste officiële spadesteek voor de bouw van één van de Nieuwe Sluis Terneuzen. In 2022 moeten de eerste schepen door de Nieuwe Sluis varen.

Met de bouw van de Nieuwe Sluis wordt de toegang tot de havengebieden van Gent en Terneuzen vergroot. Om het scheepvaartverkeer tijdens de bouw alle ruimte te geven en langer door de Middensluis te kunnen varen, gaven de ministers maandag 13 november de eerste spadesteek van het doorvaartkanaal.

“Vandaag gaat de schop in de grond voor de bouw van een van de grootste sluizen ter wereld”, zegt Van Nieuwenhuizen. “De sluis wordt ook een icoon van duurzaamheid; het nieuwe sluizencomplex wordt duurzaam gebouwd en volledig energieneutraal.”

Investeren in waterwegen

Haar Vlaamse collega Weyts spreekt van een "gedurfde investering" om de toegankelijkheid van de Vlaamse zeehavens te verzekeren. “Met de Nieuwe Sluis Terneuzen zijn er geen grenzen meer aan de groei in de Gentse kanaalzone. Integendeel, we gaan groeien aan de grens! Tegen 2030 verwachten we een aanzienlijke groei van het goederenvervoer. Al die extra vracht vervoeren over de weg is geen optie. Vandaar investeren we stevig in alternatieven zoals onze waterwegen.”

Het sluizencomplex is ook een cruciale schakel in de Seine-Schelde verbinding. De Nieuwe Sluis zorgt voor een betere toegang en een vlottere doorstroming van het toenemende scheepvaartverkeer. Schepen van 120.000 ton zullen kunnen doorvaren op het kanaal Gent-Terneuzen. In vergelijking met de huidige Westsluis wordt de Nieuwe Sluis 2,5 meter dieper, 15 meter breder, 137 meter langer én een stuk sneller. 

Consortum Sassevaart

Tijdens de aanbesteding kwam het Vlaams-Nederlandse consortium Sassevaart als winnaar uit de bus om de Nieuwe Sluis te bouwen. In deze combinatie zitten: BAM Infra, DEME Infra Marine Contractors, Dredging International, BAM Contractors en Algemene Aannemingen Van Laere. De aanneemsom voor bouw van de Nieuwe Sluis bedraagt ruim 753 miljoen euro.

Het eerste schip kan in 2022 door de Nieuwe Sluis. Nederland investeert ruim 190 miljoen euro. Vlaanderen staat in voor de overige kosten. Uit de Europese CEF-fondsen wordt ruim 48 miljoen euro geput en ook de Haven van Gent draagt bij in het Vlaamse aandeel. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland