Eerste scheepsschroef via 3D-printing in aantocht | Maritiem Nederland
Nieuws
Met de Stan Tug 1606 wil Damen dit najaar de 3D-geprinte scheepschroef uitgebreid gaan testen. Foto: Damen Shipyards

Eerste scheepsschroef via 3D-printing in aantochtBart Stam | maandag 22 mei 2017
Toeleveranciers, Damen

Een consortium van deels Nederlandse bedrijven is bezig met de ontwikkeling van ’s werelds eerste scheepsschroef via 3D-printing. De productie van het eerste exemplaar moet deze zomer klaar zijn.

De fabricage van de scheepsschroef, een bronslegering van 180 kilogram en 1300 millimeter in doorsnede, gebeurt bij RAMLAB (Rotterdam Additive Manufacturing Lab) op de RDM Campus in Rotterdam. RAMLAB is een joint venture van Havenbedrijf Rotterdam, InnovationQuarter en RDM Makerspace. De overige deelnemers zijn Damen Shipyards, Promarin, Autodesk en Bureau Veritas. Promarin in Moerdijk produceert scheepsschroeven en schroefassen, terwijl Autodesk een internationaal software- en technologiebedrijf is. Bureau Veritas zorgt voor de certificering. Het researchproject heet WAAMpeller, aangezien WAAM (Wire Arc Additive Manufacturing) een vorm is van 3D-printing.

Volgens Kees Custers, projectingenieur op de R&D-afdeling van Damen Shipyards, raakte zijn werkgever in 2016 betrokken bij het project. Destijds waren drie studenten van de TU Delft bezig de mogelijkheden van 3D-printing in kaart te brengen voor de Nederlandse scheepsbouwer.

De WAAMpeller is gebaseerd op een bestaand schroefontwerp van Promarin voor de Stand Tug 1606 havensleepboten van Damen. Dit najaar wil de scheepsbouwer in Gorinchem de nieuwe voortstuwing uitgebreid gaan testen op deze sleepboten van 16,76 meter lang en 5,94 meter breed. Daarbij gaat het onder andere om de bollard pull, de trekkracht van een stilliggende havensleepboot, en om de crash tests. Custers: “Onze ambitie is om te laten zien dat in de maritieme sector de onderzoeksfase van 3D-printing achter ons ligt en dat we deze technologie reeds kunnen toepassen in de bedrijfsvoering.” Damen ziet de nieuwe schroef ook als een belangrijk onderdeel voor zijn toekomstige schepen met een optimaal, duurzaam ontwerp en een laag brandstofverbruik.

Kort filmpje over de havensleepboot Stan Tug 1606:

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland