Eerste opdracht voor jack-up installatieschip Voltaire | Maritiem Nederland
Nieuws
Jack-up installatieschip Voltaire wordt het eerste schip dat in staat is 12 MW turbines te installeren.

Eerste opdracht voor jack-up installatieschip VoltaireRedactie | maandag 10 augustus 2020
Offshore Wind

Het transport en de installatie van de windturbines in de eerste twee fases van Dogger Bank Wind Farm wordt de eerste opdracht voor de Voltaire, 's werelds grootste offshore jack-up installatieschip van Jan De Nul Group. Met een opgesteld vermogen van 3,6 GW is Dogger Bank na oplevering het grootste windpark ter wereld. De GE Haliade-X turbines van 12 MW met een rotordiameter van 220 m behoren tot de krachtigste in de markt.

In oktober 2019 maakte Jan De Nul al bekend dat de Voltaire meteen na de oplevering in 2022 aan het werk zou kunnen gaan. Inmiddels is de opdracht voor het plaatsen van de windturbines definitief. Uiteindelijk gaat het om drie kavels van elk 100 windturbines.

Na voltooiing zal het in drie fasen opgedeelde windpark genoeg energie opwekken om elk jaar meer dan 4,5 miljoen gezinnen van stroom te voorzien, dat is ongeveer 5 procent van de elektriciteitsbehoefte in het VK. Het definitieve investeringsbesluit voor Dogger Bank A en Dogger Bank B wordt tegen eind 2020 verwacht. Het besluit over Dogger Bank C pas in 2021. SSE Renewables leidt de ontwikkelings- en bouwfasen van het windpark. Partner Equinor is verantwoordelijk voor het operationele windmolenpark gedurende 25 jaar, wat zo’n 200 jobs zal creëren.

Turbines van nieuwste generatie

"Jan De Nul heeft een bewezen staat van dienst in het op grote schaal transporteren en installeren van offshore windturbines van de nieuwste generatie. De Voltaire zal het grootste jack-up schip ooit zijn in de sector", zegt Steve Wilson, Project Director van het Dogger Bank Wind Farm project bij SSE Renewables.

"Dogger Bank is een project dat records breekt en toonaangevend is qua technologie en schaalgrootte", zegt Halfdan Brustad, Vice President voor Dogger Bank bij Equinor. "De Voltaire is niet alleen de grootste in zijn soort, maar ook het eerste Ultra-Low Emission jack-up vessel, wat echt baanbrekend is. Innovatie op alle niveaus van de supply chain heeft ervoor gezorgd dat offshore windprojecten in omvang konden groeien en tegelijkertijd de kosten konden verlagen."

Philippe Hutse, Director Offshore Division bij Jan De Nul Group: “We zijn verheugd dat we het eerste contract hebben getekend voor de Voltaire, ons jack-up schip van de nieuwe generatie. Toen we de beslisten om dit schip te bouwen, hadden we precies dergelijke projecten in gedachten zoals Dogger Bank Wind Farm in termen van omvang en kenmerken van offshore locaties en turbines. We zijn er trots op dat we op de meest efficiënte en schone manier bijdragen aan de wereldwijde transitie naar hernieuwbare energie door de installatie van de offshore windturbines bij Dogger Bank A en Dogger Bank B.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland