Eerste offshore windproject Van Oord in Frankrijk | Maritiem Nederland
Nieuws
Voor de installatie van de pin-piles zet Van Oord offshore installatieschip Aeolus in.

Eerste offshore windproject Van Oord in FrankrijkRedactie | woensdag 6 mei 2020
Offshore Wind

Van Oord heeft een contract verworven voor haar eerste offshore windproject in Frankrijk. Ailes Marines, verantwoordelijk voor de bouw en exploitatie van het offshore windpark in de baai van Saint-Brieuc in Bretagne, heeft de Nederlandse waterbouwer geselecteerd voor transport en installatie van de 62 jackets en de fundatiepalen van het offshore substation. 

In 2021 beginnen de offshore activiteiten voor Van Oord met de installatie van de pin-piles waarbij Van Oord offshore installatieschip Aeolus inzet. In 2022 krijgt de Aeolus hulp van een tweede schip om de jacketfundaties te installeren, die worden geproduceerd in Fene (Spanje) en Brest. Het windpark bij Saint-Breuc, dat goed is voor een opgesteld vermogen van 496 MW, moet in 2023 operationeel zijn.

De hoofdkraan van de Aeolus heeft een hefvermogen van meer dan 1.600 ton. Daarmee is de het schip geschikt voor het transport en de installatie van fundaties en windturbines. Dankzij het geavanceerde jack-upsysteem, met vier reusachtige poten van elk 85 meter lang en 1.280 ton zwaar, kan de Aeolus worden opgevijzeld en ingezet in water tot 45 meter diepte.

In december 2019 kreeg Van Oord al een early works-contract om het ontwerp en de engineering te bespoedigen. Met de bouw van de onderzeese boormal is al gestart en deze moet in het vierde kwartaal van 2020 worden opgeleverd.

Ervaring in Frankrijk

"Van Oord heeft jarenlange ervaring met uiteenlopende projecten in Frankrijk", zegt ceo Pieter van Oord. "Het meest recente voorbeeld is onze betrokkenheid bij de diverse fasen van de uitdieping van de Seine. Saint-Brieuc wordt ons eerste offshore windproject in Frankrijk en ik ben trots op onze rol daarin. Zeker ook omdat we heel graag weer met Iberdrola samenwerken. Door mee te werken aan dit project dragen we ook bij aan de EU-doelstelling van 32 procent duurzame energie in 2030."

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland