Nieuws
Dit voorjaar nam Color Line de op batterijen varende grote veerboot Color Line Hybrid in gebruik. Foto: Color Line

Eerste nummer na restyling Maritiem Nederland

redactie | donderdag 13 juni 2019
Maritieme Cluster

Maritiem Nederland, het opinie- en vakblad voor het maritieme cluster, krijgt deze maand een nieuw jasje. Op het Smart Maritime Technology event in Rotterdam is het eerste exemplaar na de restyling gepresenteerd. 

De lay-out en vormgeving van het magazine is bij de tijd gebracht, maar de inhoud zelf doet vertrouwd aan. Het titellogo is ongewijzigd en ook de meeste rubrieken keren terug in het blad. Nieuw in het juninummer is de rubriek 'Van wal', waarin we bijzondere beroepen in en rond de scheepvaart belichten. In deze aflevering de Amsterdamse scheepspastor Leon Rasser, die er niet op uit is om zieltjes te winnen maar liever het gesprek met zeevarenden gaande houdt door sim-kaarten uit te delen. 

Noorwegen wijst de weg

Gezien het thema 'Elektrisch & Hybride' in dit nummer kun je er eigenlijk niet omheen: de prestaties van frontrunner Noorwegen op dit gebied. In 2022 verwacht het land maar liefst zeventig (hybride-) elektrische veerboten in de vaart te hebben. Narve Mjøs, directeur Batteries & Projects bij DNV GL in Oslo die ook leiding geeft aan het nationale Green Shipping Programme, licht de ontwikkelingen toe.

In 2015 introduceerde het Scandinavische land een ambitieus twintigjarig programma om de uitstoot van broeikasgassen in de scheepvaart met 40 procent terug te dringen. De initiatiefnemers wisten zowel de overheid als de Noorse maritieme industrie mee te krijgen. In de eerste vier jaar heeft het Green Shipping Programme vijftien aansprekende projecten gerealiseerd. Als het aan Narve Mjøs ligt, mag de transitie richting decarbonisatie nog wel wat extra vaart krijgen. Op de vraag of het programma Noorwegen een concurrentievoordeel geeft, zegt hij: “Zeker. De energietransitie zorgt voor the best business opportunity in the world.”

Geen man overboord

Stap voor stap werkt MARIN aan de ontwikkeling van een autonoom varende RHIB. De eerste testen in de Rotterdamse haven verliepen positief, maar roepen weer nieuwe vragen op. “We willen begrijpen wat een autonoom schip nodig heeft”, zegt teamleider Egbert Ypma.

Groener naar de windmolens varen

Dok en Scheepsbouw in Woudsend bouwt twee nieuwe Crew Transfer Vessels voor Windcat Workboats. Alewijnse verzorgt de elektrische installatie. De uitdaging is om de CTV’s veilig, comfortabel én milieuvriendelijk te maken. Windcat gebruikt de schepen voor constructie en onderhoud van offshore windparken.

Not everything fits in a steel box

In de rubriek ‘KVNR-lid aan het woord’ komt een rederij aan het woord die is aangesloten bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. Dit keer Jumbo Maritime uit Schiedam, de specialist in het vervoer van zware lading over de wereldzeeën. 

>>> Zin om kennis te maken met het vernieuwde Maritiem Nederland? Vraag twee gratis proefexemplaren aan. Het proefabonnement stopt automatisch.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland