Eerste motion base scheepssimulator voor Defensie | Maritiem Nederland
Nieuws

Eerste motion base scheepssimulator voor DefensieJan Spoelstra | woensdag 1 april 2015
Marine, Maritieme Cluster

Technologie uit simulatoren voor vliegtuigen en auto’s wordt binnenkort ingezet in een scheepssimulator voor kleine snelle vaartuigen.

Operators van Fast Raiding, Interception and Special Forces Crafts (FRISC’s) krijgen over twee jaar hun training in een speciaal voor kleine snelle vaartuigen ontworpen scheepssimulator. Het betreft de eerste scheepssimulator specifiek voor deze toepassing die op een bewegend platform komt te staan. Maritiem onderzoeksinstituut MARIN, Tree C Technology en Cruden ontwikkelen en bouwen de Fast Small Ship Simulator (FSSS) de komende twee jaar in opdracht van Defensie Materieel Organisatie (DMO).

Bewegend platform

Niet eerder deed MARIN onderzoek naar hoe de scheepsbewegingen van kleine snelle boten gevangen kunnen worden in een simulator. “De FRISC’s van Defensie kunnen zowel waterverplaatsend rustig op de golven dobberen, als op hoge snelheid planeren over de golven. Bij onze simulatoren voor koopvaardijschepen, offshore schepen of sleepboten komen we die combinatie van verschillend zeegangsgedrag niet tegen”, aldus Noël Bovens, manager maritime simulation & software group.

De belangrijkste vernieuwing bij deze simulator is het gebruik van een bewegend platform (motion base) van de firma Cruden waar de simulator op komt te staan. De FSSS beweegt de toekomstige bemanningsleden van de FRISC’s in zes bewegingsvrijheidsgraden: lineair langs drie assen en rotatie om drie assen.

“Verder kent de interactie met golven van kleine snelle boten een heel andere dynamiek dan schepen waar we eerder simulatoren voor ontwikkelden”, vervolgt Bovens. Kleine schepen reageren heel anders op golven dan grote, waardoor MARIN heel nauwkeurig moet nabootsen hoe kleine boten met de golven meebewegen.

Beproefd door mariniers

Het is bekend dat kapiteins van kleine snelle boten gas terugnemen wanneer de boot begint te slammen. Maar kan deze technologie klappen tot wel 9G simuleren? De motion base kennen we uit attractieparken, vliegtuigsimulatoren en autosimulatoren. In arboregelgeving ligt vastgelegd dat we cursisten niet bloot mogen stellen aan al te extreme omstandigheden. De motion base kan krachten tot zo’n anderhalf G opwekken”, aldus Bovens. Maar samen met de audiovisuele impact is dat ruim voldoende om mariniers gas te doen laten terugnemen. “Vorig jaar hebben we aan boord van FRISC’s de bewegingen en versnellingen vastgelegd en videobeelden gemaakt. Die informatie hebben we vervolgens in de simulator geprogrammeerd, en daarna hebben we dezelfde mariniers erin gezet. Zij waren verbluft door het realisme van de simulator.”

Dit project is een samenwerkingsverband tussen DMO, MARIN als kennisinstituut en de leveranciers Cruden en Tree C Technology. De Defensievaarschool (DVS) en de Surface Assault and Training Group (SATG) van de Koninklijke Marine participeren als belangrijkste eindgebruikers voor dit project.

Attractiepark

Volgens Bovens kan deze simulator ook voor andere scheepstypen toegepast worden, zoals kleine crewboats voor het onderhoud aan windmolenparken, pleziervaartuigen en patrouilleboten. Verder kan MARIN met deze techniek zijn klanten laten voelen hoe hun modeltests en berekeningen uiteindelijk uitpakken in de praktijk. “Het pakket met tabellen en grafieken betreffende een nieuwe jacht of koopvaardijschip dat we normaal terugsturen naar de klant, kunnen we straks laten vergezellen van een simulatie van hoe het schip straks feitelijk beweegt en aanvoelt. Vergelijkbaar met een 4D-simulator in een attractiepark.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland