Eerste mijlpaal windpark Borssele | Maritiem Nederland
Nieuws
Een ponton met het onderstel vaart van de werf van HSM Offshore naar het windmolengebied (foto: TenneT)

Eerste mijlpaal windpark Borssele

Mischa Brendel | maandag 30 juli 2018
Offshore Wind

Het onderstel (jacket) van het eerste offshore platform van TenneT voor windpark Borssele is af.

De zogenoemde load out van het jacket zit er inmiddels op: het onderstel is op de werf van HSM Offshore in Schiedam op een ponton geplaatst. Komende zondag vaart het ponton via de Nieuwe Waterweg richting het windmolengebied Borssele I, alwaar een kraanschip het jacket op de zeebodem plaatst. Met behulp van hydraulische hamers worden palen geplaatst en tot slot wordt er een speciaal cement tussen jacket en palen aangebracht, om het jacket aan de zeebodem te verankeren.

Het was geen gemakkelijke klus om het 55 m hoge, 50 m lange en 28 m brede jacket met een gewicht rond de 2.730 ton op het ponton te plaatsen: vanaf de kade en via stalen rijplaten reden zogenoemde self proposed multi trailers (SPMT’s) het jacket op het zeegaande ponton. Daarbij moesten de ballasttanks van het ponton telkens voller of leger gepompt worden, om het platform tijden het laden stabiel te houden.

Windpark Borssele speelt een belangrijke rol in het Energieakkoord, waarin is afgesproken dat in 2023 16 procent van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening afkomstig moet zijn van duurzame bronnen.

Partners Maritiem Nederland