Eerste MAD 3500 baggerschip te water bij Damen Galati | Maritiem Nederland
Nieuws
De 'Cemex Go innovation' is het eerste schip van een nieuwe generatie gespecialiseerde baggerschepen (foto: Damen)

Eerste MAD 3500 baggerschip te water bij Damen Galatiredactie | vrijdag 2 augustus 2019
Scheepsbouw

Op de werf van Damen Shipyards in Galati is de eerste MAD 3500 in de Marine Aggregate Dredger-klasse te water gelaten. De 'Cemex Go Innovation' gaat varen voor Cemex UK Marine en is de eerste van een nieuwe generatie efficiënte baggerschepen voor de winning van zand en grind op de zeebodem.

Het casco van het schip werd gebouwd op Damen's nieuwe grote werf in Mangalia. Begin dit jaar ging het casco op transport naar Galati, waar het baggerschip wordt afgebouwd.

Damen en Cemex hebben het MAD-concept vanaf het begin samen ontwikkeld. Bij het ontwerp stonden de moderne eisen op het gebied van veiligheid, efficiëntie, minimale milieu-impact en bemanningscomfort voorop. Tegelijkertijd moet het schip maximaal kunnen presteren in uitdagende werkomstandigheden.

De extra functies zijn ontworpen om de productiviteit te maximaliseren en het onderhoud te minimaliseren en bieden zowel comfort voor de bemanning als een excellente bediening onder alle weersomstandigheden. Het schip heeft een gesloten boeg om de dekuitrusting te beschermen en het binnendringen van groen water in het vrachtruim te reduceren.

Alle baggerleidingen zitten boven het main deck level uit een oogpunt van veiligheid, inspectie en kraanbereik, Dankzij de modulaire constructie kunnen versleten onderdelen snel worden vervangen. De MAD 3500 heeft een hoppercapaciteit van 3.500 m³.

Het schip wordt naar verwachting in het voorjaar van 2020 opgeleverd.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland