Eerste LNG-schip in Eemshaven | Maritiem Nederland
Nieuws
De door LNG aangedreven 'MV Kvitbjørn'.

Eerste LNG-schip in Eemshaven

Redactie | woensdag 6 mei 2015
Zeevaart, Havens, LNG

De enige lijndienst die de Sealane terminal in de Eemshaven aandoet, wordt vanaf nu uitgevoerd met door LNG aangedreven schepen.

Groningen Seaports noemt het een mijlpaal voor de haven: op 6 mei arriveert het eerste door LNG aangedreven zeeschip bij de Sealane terminal in de Eemshaven. Het betreft de Noorse ‘MV Kvitbjørn’ (120x21 m) van NorLines die samen met zusterschip ‘MV Kvitnos’ een wekelijkse lijndienst gaat onderhouden tussen Hammerfest en de Eemshaven.

Naast de door Rolls-Royce ontwikkelde en geproduceerde voortstuwingsinstallatie, is ook bijzondere aandacht geschonken aan de laadruimte. Het schip kan gecombineerde lading (5.000 ton) meenemen, waaronder koel/vries, roro en containers. Volgens Geralt Vels, directeur van Sealane, is die combinatie van mogelijke lading belangrijk voor deze lijndienst: “De schepen brengen vooral Noorse en Russische vis vanuit Noorwegen naar de Eemshaven. De retourvracht bestaat voornamelijk uit droge lading en containers.” Voor 2006 liep de dienst vanuit Noorwegen niet verder dan Cuxhaven, maar dat hebben de Groningers weten om te buigen. Tussen 2006 en 2015 verliep de dienst met drie side-door schepen op normale scheepsbrandstof. Doordat NorLines een aantal kleine havens uit de dienstregeling schrapte, valt de wekelijkse lijndienst nu met twee schepen te handhaven.

“Naast de vijftig jaarlijkse aanlopen van deze LNG-schepen, doen ongeveer 35 schepen onze terminal aan”, aldus Vels. “Voornamelijk koelschepen, maar af en toe ook vissersschepen.” Vanuit de Eemshaven gaat dagelijks een binnenvaart containerlijndienst naar Rotterdam. Langs deze weg wordt de meeste vis doorgevoerd, de rest gaat volgens Vels Europa in.

Partners Maritiem Nederland