Eerste LNG-aangedreven drogeladingschip | Maritiem Nederland
Nieuws
Cementtanker 'MV Greenland', gebouwd door het Groningse Ferus Smit.

Eerste LNG-aangedreven drogeladingschipRedactie | dinsdag 5 januari 2016
Zeevaart, Scheepsbouw, LNG

De Groningse werf Ferus Smit besloot 2015 met een primeur: op 23 december leverde de werf het eerste LNG-aangedreven drogeladingschip op.

Het betreft de cementtanker 'MV Greenland' (110 x 14 m) die voor de joint venture JT Cement gaat varen. JT Cement is een samenwerking tussen de Noorse bedrijven Erik Thun AB en KG Jebsen Cement. Bijzonder aan het schip is dat Ferus Smit de LNG-voortstuwingsinstallatie en LNG-tanks volledig in de scheepswand heeft geïntegreerd.

De scheepseigenaren spelen met de LNG-voortstuwingsinstallatie goed in op de veranderende regelgeving op de Noordzee, de Baltische Zee en Het Kanaal, waar reders sinds 1 januari 2015 met laagzwavelige brandstof (<0,1 procent zwavel) moeten varen.

Het schip (5.875 ton draagvermogen) is uitgerust met een volledig geautomatiseerd laad- lossysteem. Door het cement in een gesloten systeem te vermengen met perslucht kan het cement veilig en stofvrij via pijpleidingen verpompt worden. De 4,5 meter diep stekende MV Greenland ging direct na oplevering vanuit Delfzijl op weg naar Rostock waar ze de eerste lading cement meekreeg.

De cementtanker werd twee maanden eerder op 31 oktober gedoopt en spectaculair ('volgens het boekje', zie het filmpje hieronder) zijwaarts te water gelaten.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland