Eerste klus voor de RoBorg | Maritiem Nederland
Nieuws
Robotkraan RoBorg aan boord van het Alpha Leman platform op de Noordzee. Foto: NAM

Eerste klus voor de RoBorg

Jan Spoelstra | dinsdag 7 februari 2017
Offshore, Toeleveranciers

Voor het in productie houden van gasplatforms heeft de NAM begin februari een nieuwe robotkraan in gebruik genomen. De RoBorg voerde inspectiewerkzaamheden uit op het Engelse productieplatform Leman Alpha.

"Door de inzet van de RoBorg kunnen we snel en efficiënt werkzaamheden aan putten verrichten. Werkzaamheden waar we anders een kraanschip of jack-up schip voor langszij moeten zetten en die we vanwege de hoge kosten anders niet hadden kunnen uitvoeren", aldus Robert Kroes, die als productietechnoloog bij de NAM verantwoordelijk is voor het beheren en optimaliseren van gasputten. Voor deze werkzaamheden heeft de 'Kroonborg' - die voor het eerst dit platform aandoet - in tien keer alle benodigde apparatuur voor een inspectie aan boord gezet.

'Wat we hebben uitgedacht, valt nu offshore op zijn plaats'

"We willen meetapparatuur de put in laten zakken om de productie van de put te optimaliseren", voegt well engineer bij de NAM Wessel Hollander toe. "We willen kijken of er zand of water de put in komt en een temperatuur- en drukprofiel over de gehele diepte van de put opnemen." De ingenieurs op het NAM hoofdkantoor in Assen slaan vervolgens aan het rekenen om vervolg werkzaamheden aan de put uit te denken om deze beter te laten renderen.

Dat klinkt eenvoudig, maar schijn bedriegt. Zo moet er een sluis op de put gezet worden waardoor gereedschap de pijp in kan. De Kroonborg moet daarvoor een lier aan boord zetten en via een slickline systeem kan een kabel met het gereedschap de put in zakken, zonder dat er gas weglekt. Verder voorkomt een blow-out-preventer op de put ongelukken en verplaatst de RoBorg zich over een serie nauwkeurig uitgelegde stalen grondplaten. "We hebben van tevoren uitgedacht waar de Kroonborg alle apparatuur neer moest zetten, via welke routes de RoBorg apparatuur installeert. Het is goed om te merken dat alles wat we van tevoren hebben uitgedacht offshore op zijn plek valt", aldus Hollander.

De NAM presenteerde de kraan op 11 augustus op haar testlocatie in het Groningse Zuidbroek. De firma’s Peinemann Lifting Solutions uit Hoogvliet en Reedyk Compact Cranes uit Klaaswaal bouwden de kraan.

De RoBorg meet 2,5 x 1 meter, rijdt op rupsbanden, weegt 3 ton en kan met 2,7 ton hefvermogen bijna zijn eigen gewicht liften. De kraan is in beginsel ontwikkeld om onderhoudswerkzaamheden aan petrochemische installaties op land uit te voeren. De NAM ziet nu kans om de machine offshore in te zetten voor kleine onderhoudswerkzaamheden aan onbemande platforms zonder vaste kraan in de zuidelijke Noordzee. De volledig elektrische kraan kan acht uur op de accu’s werken en in ongeveer vier uur opladen op een gewoon 220 Volt stopcontact.

Vroeger was het op de Noordzee een kwestie van putten slaan en olie en gas produceren, nu moeten gasbedrijven efficiënte onderhoudsconcepten uitdenken om putten rendabel te houden. De heren Kroes en Hollander bellen in vanaf het Leman Alpha platform, met uitzicht op het Leman Echo platform in hetzelfde gasveld waar nog wel een jack-up platform naast staat. "Gasbehandelingsslagen op dat platform worden overgeheveld naar het moederplatform in het Leman veld en overbodige apparatuur wordt nu van het platform gehaald", vertelt Kroes. De firma Vonk uit Coevorden installeert daar bovendien zonnepanelen om het energieverbruik van de platforms te minimaliseren.

Partners Maritiem Nederland