Eerste elektrische watertaxi in Rotterdamse haven | Maritiem Nederland
Nieuws
Als het aan Watertaxi Rotterdam ligt, komen er nog veel meer hybride en elektrische watertaxi’s in de Rotterdamse haven te varen. (Foto: Watertaxi Rotterdam)

Eerste elektrische watertaxi in Rotterdamse havenErik van Huizen | dinsdag 11 juli 2017
Scheepsbouw, Binnenvaart

De eerste volledig elektrische watertaxi vaart sinds kort in de Rotterdamse haven. De watertaxi met de naam HNY6 van Watertaxi Rotterdam vaart op gebruikte accu’s van het automerk Tesla.

Om tot de elektrische watertaxi te komen, werd de conventionele brandstofmotor van de klassieke ‘HNY6’ uit de bestaande vloot vervangen door elektrische aandrijving. De accu’s die de HNY6 voortstuwen, zijn afkomstig uit elektrische auto’s van Tesla. Deze auto’s haalde Tesla om andere dan motorische redenen van de weg. Het is voor het eerst dat de maritieme sector autoaccu’s hergebruikt.

Een walstroomaansluiting op vier plaatsen in het vaargebied kan de accu’s met een totaal gewicht van 500 kilo in 2,5 uur opladen. De accu’s zijn zo krachtig dat de HNY6 er een dag lang op kan varen met een gemiddelde snelheid van 12 kilometer per uur. 

Hybride

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) maakte de ontwikkeling van de elektrische watertaxi mogelijk. Ook voor de vorig jaar augustus in de vaart genomen plug-in hybride watertaxi werd uit dit fonds geld gekregen. Deze ‘PHW1’ was vorig jaar de eerste diesel-elektrisch aangedreven watertaxi in Europa. Deze watertaxi werd samen met het Duitse bedrijf Torqeedo ontwikkeld. Het project nam twee jaar in beslag. Met het Torqeedo Deep Blue hybrid systeem haalt de PHW1 een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Dit systeem bestaat uit een 50 kW elektrische aandrijving met een lithium accupakket en 20 kW generator om extra stroom op te wekken.

Meer energiezuinig

De PHW1 vaart op de Nieuwe Maas in het Rotterdamse centrumgebied. De volledig elektrische watertaxi HNY6 vaart samen met vier andere klassieke watertaxi’s op het traject van de Wilhelminapier naar de Leuvehaven en Veerhaven en terug. Watertaxi Rotterdam verwacht op termijn meer boten van een energiezuinige aandrijving te kunnen voorzien. De vloot van Watertaxi Rotterdam bestaat nu uit 18 boten. Het bedrijf verwacht dit jaar 400.000 passagiers te vervoeren.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland