Drone-pakketlevering op binnenvaartschip Rotterdam | Maritiem Nederland
Nieuws
Voor de eerste keer is nu ook een drone delivery op een varend schip uitgevoerd in de Rotterdamse haven.

Drone-pakketlevering op binnenvaartschip RotterdamRedactie | donderdag 1 oktober 2020
Binnenvaart, Havenbedrijf Rotterdam

Dutch Drone Delta heeft met succes een pilot uitgevoerd waarbij een pakketje met een drone op het binnenvaart-containerschip 'Duancis' werd afgeleverd. Op het moment van aflevering voer de Duancis met normale snelheid ter hoogte van het Eiland van Brienenoord.

Het betreft de tweede pilos met delivery drones in de Rotterdamse haven. In mei vond al een drone-pakketlevering plaats op de Pioneering Spirit, afgemeerd in de Alexiahaven in de Maasvlakte. Het doel van de vluchten is om te kijken of en hoe dronedelivery een bijdrage kan leveren aan nog grotere efficiëntie en een gemakkelijke en klantvriendelijke doorvoer van schepen in de Rotterdamse haven.

Straks ook zonder piloot

De nieuwe Europese regelgeving maakt de weg vrij voor nieuwe toepassingen van drones, waaronder uiteindelijk zelfs autonoom onbemand vracht- en personenvervoer. Hiervoor zullen de komende jaren het luchtruim en de dronetechnologie in stappen gereed gemaakt worden. Deze delivery vluchten zijn hierbij een belangrijke eerste stap. De drone legt een grote afstand af en levert een echt pakket af. Nu nog met waarnemers, maar in de toekomst geheel buiten het zicht van de piloot. 

Interessant voor binnenvaart

Een binnenvaartschip is soms maar kort in de haven en heeft dan niet altijd de tijd om de auto van het schip af te zetten om spullen op te halen. Het online bestellen en laten leveren per drone van bijvoorbeeld reserveonderdelen kan dan veel tijd besparen.

Als een deel van alle transporten in de haven door drones wordt uitgevoerd, kan dat een aanzienlijk stillere omgeving geven, drones worden immers elektrisch aangedreven. Ook drones zijn echter niet volledig geluidsstil. Dutch Drone Delta onderzoekt dan ook of het wenselijk is om een bepaalde afstand tot woningen te houden en hoe groot die afstand dan zou moeten zijn.

Aanbieders van drone-diensten laten daarnaast onderzoeken welke routes ontwikkeld moeten worden, hoeveel gewicht de drone moet kunnen vervoeren en hoe drone-vervoer past in de logistieke keten.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland