Eerste deel spoorbrug Theemswegtracé op z'n plaats | Maritiem Nederland
Nieuws
De 4500 ton zware stalen spoorbrug stond op 4 april, 18.00 uur, op zijn plaats.

Eerste deel spoorbrug Theemswegtracé op z'n plaatsRedactie | maandag 6 april 2020
Havenbedrijf Rotterdam

De plaatsing van de 177 m lange spoorbrug over de Rozenburgsesluis is succesvol verlopen. Zaterdagavond 4 april, 18.00 uur, stond de brug op zijn plaats. De spoorbrug is een belangrijk onderdeel van het Theemswegtracé, een ruim vier kilometer lang nieuw traject van de havenspoorlijn. 

De brug, gebouwd door aannemer Iemants uit België, bevat 4.500 ton staal en heeft een lengte van 176,8 m, een hoogte van 30 m en biedt met een breedte van 20 m genoeg ruimte voor een dubbelspoor. 

SaVe is een bouwcombinatie van BESIX, Dura Vermeer, Mobilis, Hollandia en Iemants en bouwt in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam de onderbouw van het Theemswegtracé, een ruim vier kilometer lang traject van een betonnen viaduct en twee stalen boogbruggen. 

Betere toegang

Het Theemswegtracé, waarvoor 300 miljoen euro is uitgetrokken, ontlast de Calandbrug bij Rozenburg. Deze stalen hefbrug voor trein- en wegverkeer in het Rotterdamse havengebied is de verbindende schakel in de Betuweroute naar het Europese achterland. Voor de zeescheepvaart vormt de hefbrug de toegang tot de Brittanniëhaven.

“Het Theemswegtracé past in het beleid van het Havenbedrijf om de achterlandverbindingen te verduurzamen en het spoor-, weg- en scheepvaartverkeer efficiënter te maken. Door de groei van het spoorvervoer en de toename van het zeescheepvaartverkeer van en naar de Brittanniëhaven voorziet Port of Rotterdam een capaciteitsknelpunt voor het treinverkeer. De aanleg van het Theemswegtracé lost dit knelpunt op”, aldus Ronald Paul, COO van het Havenbedrijf.

Eind 2021 in gebruik

In mei wordt de andere stalen boogbrug geplaatst. Naar verwachting rijdt eind 2021 de eerste trein over het Theemswegtracé.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Betabanen

Partners Maritiem Nederland