Een scheepskraan zo hoog als de Utrechtse Dom | Maritiem Nederland
Nieuws

Een scheepskraan zo hoog als de Utrechtse DomHenk Tolsma | vrijdag 13 oktober 2006

Huisman-Itrec levert binnenkort haar grootste kraan ooit af.

Op de kade van Huisman-Itrec in Schiedam staan al kraanonderdelen klaar voor verscheping: een voetstuk met een hoogte van 30 m, een giek van 91,5 m, een hoofdhijs – één van de vijf hijsen – van 100 ton. ‘Eenmaal gemonteerd reikt de kraan in zijn hoogste stand tot 109 m, de hoogte van de Dom in Utrecht’, zegt Jens Ekelaar, hoofd afdeling elektrotechniek bij Huisman-Itrec. Deze scheepskraan heeft een hijscapaciteit van 2740 ton, drie maal meer dan de vorige grootste kraan van dit 75 jaar oude familiebedrijf, ontwerper en bouwer van complexe offshore-constructies.

 

De kraan wordt geplaatst op de Sapura 3000, een pijpleg- en constructieschip dat momenteel in Maleisië in aanbouw is. De kraan dient voor installatiewerk op zee, zoals van offshoreplatforms, bruggen of windturbines. Voor het leggen van pijpleidingen krijgt de Sapura 3000 twee kleinere kranen.

 

Deze kraan onderscheidt zich verder door drie innovaties. De eerste is dat de giek onbeperkt kan ronddraaien rond de stilstaande mast. De giek is geplaatst op een rond de mast draaiend zwenkplatform – diameter 11 m – dat via een tandkrans wordt aangedreven. Voeding en aansturing lopen via 1,8 m hoge aluminium sleepringen met roestvrijstalen stroomafnemers. De ringen bestaan uit twintig lagen met daartussen luchtspleten, om voedingsstroom en besturingssignalen van elkaar te scheiden. Oudere kranen met draaiende mast kunnen niet meer dan één keer om hun as draaien, omdat bij verder zwenken de lieren in de knoop raken.

 

De tweede belangrijke innovatie is de elektrische aandrijving met asynchrone draaistroommotoren van vrijwel alle kraansystemen, bestuurd door frequentieregelaars. ‘Dat is bijzonder voor dit formaat kranen’, aldus Ekelaar. Deze vorm van aandrijving onderscheidt zich door nauwkeurige regelbaarheid en lage verliezen. Voorheen gebeurde dit hydraulisch, waarmee nog grotere krachten kunnen worden overgebracht, of met gelijkstroommotoren, maar deze zijn gevoelig voor trillingen en zout. Beide laatste systemen vragen meer onderhoud dan draaistroommotoren.

 

De derde innovatie betreft de toepassing van draadloos ethernet voor minder kritische signalen, bijvoorbeeld spraakcommunicatie en visualisatie (via camera’s in de kraan). ‘Draadloos ethernet is gewoon in kantoren, maar nog niet in de industrie’, aldus Ekelaar. De kritische signalen, zoals voor sturing van hoofdaandrijving en remsysteem, lopen via draden en sleepringen en zijn gebaseerd op het Profibus-protocol.

 

Huisman-Itrec telt wereldwijd zevenhonderd medewerkers, waarvan driehonderd bij de hoofdvestiging in Schiedam. Er wordt al gewerkt aan projecten die in 2009 klaar moeten zijn. Huisman-Itrec – de eerste is een staalconstructiebedrijf, de tweede een ingenieursbureau – wil komend jaar zeventig ingenieurs aannemen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland