Een lange motorboottocht zonder emissies | Maritiem Nederland
Nieuws

Een lange motorboottocht zonder emissies

Op 15 juni vertrok de 'CO2-Zero' vanuit Amsterdam naar de Côte d'Azur. Doel is om te bewijzen dat je volledig zelfvoorzienend een lange motorboottocht kunt maken, met alle luxe binnen handbereik.

Als je mensen die van zeilen houden vraagt wat ze bij een zeiltocht het mooiste moment vinden, dan krijg je dikwijls als antwoord "het moment dat de hulpmotor uitgaat". Maar als je de Europese binnenwateren wilt verkennen of slechter ter been raakt en niet meer kunt zeilen, dan is dat geen optie.

De bouwers van de CO2 Zero vonden het daarom tijd om een muisstille motorboot te bouwen die volledig zelfvoorzienend lange tochten kan varen. Het motorjacht kan op volle accu's 14 uur varen met 9 km/h.

Het gaat volgens de initiatiefnemers om een bewijsreis. Maar wat valt er te bewijzen als accu's en elektromotoren het tegenwoordig al mogelijk maken om een auto meer dan 400 kilometer te laten rijden en in 3,5 seconden te laten accelereren tot 100 km/h? Wat nog bewezen moet worden is dat de accu's via zonnecellen en een kleine windmolen voldoende opgeladen kunnen blijven om een comfortabele tocht te kunnen maken.

Het 10 meter lange jacht kan zes passagiers meevoeren en heeft zes slaapplaatsen. Bovendien willen de initiatiefnemers comfortabel reizen; aan boord kan bijvoorbeeld goede koffie gezet worden en is sanitair aanwezig.

Boot met allure

Hans van Vliet, voorzitter van Stichting Natuurvriendelijk Varen: "De pleziervaart kan nog veel stappen zetten. Wat oorspronkelijk begon als een grap, nemen we nu zeer serieus. Samen met een aantal ondernemers hebben wij een boot gebouwd die 100 procent groene stroom elektrisch wordt aangedreven. Wij gaan aantonen dat klimaatneutraal varen over lange afstand haalbaar en betaalbaar is. Wij willen sceptici de mond snoeren en bewijzen dat het kan." Hij vervolgt: "Maar dat betekent niet dat je geen lol meer kan hebben en niet kunt genieten van luxe. Het is onze drijfveer om aan te tonen dat je zonder CO2-uitstoot hele afstanden natuurvriendelijk kan varen met een boot. De CO2-Zero is daarnaast ook gewoon mooi om te zien. Wat dat betreft is het geen eenvoudig prototype. Je zou hem zo willen aanschaffen bij een goede jachtwerf. Het is een echte boot met allure."

Techniek

Het casco van de CO2-Zero moest aan een aantal eisen voldoen, zoals een lage waterweerstand om zo min mogelijk elektriciteit te verbruiken, voldoende ruimte voor accu's, slaapplaatsen en sanitair om lange afstanden comfortabel te kunnen volbrengen. Er zijn twee afzonderlijke accupakketten (lithium–ion van in totaal 52 kWh). Twee aandrijvingen met behulp van twee 48 volt POD elektromotoren, extra bescherming voor de schroeven en bovendien een boegschroef zorgen voor de voortstuwing en manoeuvreerbaarheid.

Etappes

De reis van de CO2-Zero omvat vijf etappes:
Juni: Amsterdam – Dinant (300 km)
Juli: Dinant – Nancy (275 km)
Augustus: Nancy – Chalon-sur-Saône (300 km)
September: Chalon-sur-Saône – Valence (250 km)
Oktober: Valence – Narbonne (300 km)

De reis is volledig te volgen via: www.co2-zero.eu

Partners Maritiem Nederland