Eén cao voor bedrijven jachtbouw en zeilmakerij | Maritiem Nederland
Nieuws
Werkgevers in jachtbouw en zeilmakerij zullen zich inspannen om werknemers te behouden voor de sector.

Eén cao voor bedrijven jachtbouw en zeilmakerij

Redactie | dinsdag 11 augustus 2020
Jachtbouw & Watersport, Arbeidsmarkt

Hiswa-Recron, SZS Vereniging voor Zeilmakerijen en CNV Vakmensen hebben een nieuwe cao afgesloten voor de bedrijven in de watersportindustrie en de zeilmakerij. Van twee aparte cao’s is één cao gemaakt, de cao SZS en Jachtbouw.

Uitgangspunt was om te komen tot één nieuwe cao, die goed is voor ondernemers én medewerkers. Met de cao SZS en Jachtbouw wordt het mogelijk om flexibel te werken, daarnaast  is er volop aandacht voor duurzame inzetbaarheid. Bovendien is er een koppeling gelegd tussen de MBO- en HBO-kwalificatiestructuur en het functie- en salarishuis. Het werk in deze sector vraagt immers bij uitstek speciaal vakmanschap.

Nullijn 

De nieuwe cao heeft een korte looptijd tot het einde van dit jaar. Dit biedt de sociale partners gelegenheid om de invoering van de nieuwe cao goed te monitoren. Vanwege de coronacrisis gaat de cao uit van de nullijn. Omdat ook jachtbouw en zeilmakerij onder druk staan door de crisis, hebben de onderhandelaars afgesproken dat werkgevers zich inspannen om werknemers te behouden voor de sector. Op een sectorale vacaturesite, zoals die van Hiswa-Recron, kunnen werkzoekenden dan zichtbaar worden voor collega-bedrijven waar nog wel vraag is naar deskundige medewerkers.

Flex- en uitzendkrachten

Werkgevers en werknemers hebben bovendien toegezegd te willen kijken naar de aanbevelingen van de commissie-Borstlap. De flexibiliteit in de arbeidsmarkt mag volgens deze adviescommissie niet ten koste gaan van groepen werknemers, zoals flex- en uitzendkrachten.

Partners Maritiem Nederland