Een baggerstroom van 40 bar het hoofd bieden | Maritiem Nederland
Nieuws
De nieuwe stortafsluiter kan een druk van 40 bar aan.

Een baggerstroom van 40 bar het hoofd biedenJan Spoelstra | donderdag 19 juni 2014
Toeleveranciers, Baggeren

Baggeraars gebruiken steeds zwaardere baggerpompen en grotere persleidingen. Het is van het grootste belang dat stortafsluiters in Y-stukken de hogere drukken die daarmee gepaard gaan aankunnen. Onlangs heeft de firma Matecs een door zusterbedrijf W&TS ontworpen stortafsluiter gebouwd die een druk van 40 bar aan kan.

In geval van een sleephopperzuiger kan zand gelost worden door kleppen in de bodem open te zetten, strand op te spuiten via het welbekende rainbowen of door een mengsel van zand en water via een persleiding het land op te persen. Dat laatste gebeurt over steeds grotere afstanden. “Soms belandt zand uit een baggerschip tien kilometer landinwaarts en zijn er halverwege een aantal boosterstations om de baggerstroom op druk te houden”, legt Wout Tims, directeur van Matecs’ zusterbedrijf Wear & Tear Solutions (W&TS), uit. “Als de pompen eenmaal draaien, wil je niet stoppen. Daarom installeren baggerbedrijven Y-stukken met stortafsluiters in de persleiding.”

Drukstoot

Vanuit een sleephopperzuiger ligt een zinkerleiding over de zeebodem. Aan land splitst deze in de Y stukken en de plaats waar het zand uiteindelijk terechtkomt, wordt bepaald door kleppen in het Y-stuk. “Wanneer de baggeraar de baggerstroom om wil leggen, draaien de baggerpompen alleen water. Wanneer de afsluiters omgezet zijn, gaan de pompen weer mengsel draaien. Omwille van de veiligheid moeten de kleppen in staat zijn om een plotselinge drukstoot (40 bar, red.) of vacuümklap op te vangen.”

Een stortafsluiter lijkt een ondergeschoven kindje in de industrie, maar de productie ervan heeft meer om handen dan je zou denken. “De klep wordt met twee cilinders aangestuurd en het is al moeilijk om die synchroon te laten bewegen in een afsluiter waar dit soort krachten op werken”, legt Tims uit. “Daarnaast is de feitelijke afsluiting en de geleiding van de klep heel moeilijk.”

Tims legt uit dat de klep door een elastisch en slijtvast kunststof (polyurethaan) geleiding loopt. Op de bodem van de klep zit een strook van datzelfde materiaal. “Helemaal potdicht krijg je een afsluiter op een baggerleiding nooit, dat is inherent aan het grove te verpompen materiaal. Maar doordat het niet allemaal metaal op metaal is en sommige kunststof onderdelen licht vervormen, komt het zo goed mogelijk in de buurt.”

Opsplitsen

W&TS voerde alle sterkteberekeningen aan de nieuwe stortafsluiter uit. Tims laat bij voorkeur alles in Nederland bouwen, maar vanuit de industrie komt steeds vaker het verzoek om de productie in goedkopere landen uit te voeren. Daarnaast willen baggeraars dure transportkosten en eventuele levertijden vermijden en dat pleit er ook voor om productielocaties in de buurt van baggerprojecten te zoeken. “Wij hebben daarom besloten om productie en engineering op te splitsen. We verkopen niet alleen complete afsluiters en andere equipment voor de baggerindustrie, maar ook technische tekeningen waar baggeraars mee naar andere landen kunnen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland